De menar att den höga köttkonsumtionen, som har både negativa konsekvenser för miljön och hälsan, kommer att leda till att allt fler regeringar snart inför en skatt på kött – på samma sätt som flera länder redan beskattar varor som socker, kol och tobak. Det behövs för att kunna implementera det globala klimatavtalet som slöts i Paris 2015.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det fortsatta subventionerandet av kött är motsatsen till vad som behövs när politiker och länder växlar upp takten för att hålla Parisavtalet, säger Jeremy Coller, grundare av Fairr och chefsinvesterare i företaget Coller Capital.
– Framtida investerare borde planera framåt.
15 procent av utsläppen
Jordbruksindustrin orsakar 15 procent av alla globala utsläpp av växthusgaser. Till detta kommer att djurhållningen och boskapsindustrin även riskerar att orsaka antibiotikaresistens och vattenföroreningar. Samtidigt ökar köttkonsumtionen runt om i världen.
– Om beslutsfattare ska kunna täcka de verkliga kostnaderna för mänskliga epidemier som fetma, diabetes och cancer samt animala epidemier som fågelinfluensan, samtidigt som de hanterar de två utmaningarna av klimatförändringar och antibiotikaresistens, då är ett skifte från subventionering till beskattning av köttindustrin oundviklig, säger Jeremy Coller.
Nödvändig åtgärd
I rapporten nämns Danmark och Sverige som två länder där ett införande av en köttskatt har diskuterats. David Kihlberg på Naturskyddsföreningen har skrivit rapporten ”Det subventionerade köttet”, och han håller med om att en klimatavgift på kött är nödvändig för att nå klimatmålen.
– Att den som orsakar klimatpåverkan också betalar för utsläppen genom klimatskatter eller avgifter är inte kontroversiellt alls när det gäller till exempel bilkörning, men matens klimatpåverkan betalar vi inte för.
– Politikerna säger ofta att de inte ska lägga sig i vad vi äter. Men politiker lägger sig i vad vi röker och dricker, vad vi tankar och hur vi bor. Det är ju politikens uppgift, och givetvis är det också en politisk fråga att vi måste äta så att vi klarar klimatmålen.
David Kihlberg har svårt att förstå det politiska motståndet mot en avgift eller skatt på kött.
– I stort sett alla företrädare för de olika partierna är överens om att man inte ska subventionera det som är dåligt för miljön. Det är en fullständig självklarhet när du pratar om till exempel bilar, men när det kommer till köttet blir det väldigt känsligt. Samtidigt står hela riksdagen bakom våra klimatmål, och de vet att det inte är möjligt att nå dem om vi inte minskar köttkonsumtionen.
Den här texten innehöll ursprungligen formuleringen "Boskapsindustrin orsakar 15 procent av alla globala utsläpp av växthusgaser."
Enligt FN-s klimatpanel iPCC står siffran 15 procent för jordbrukets totala utsläpp, inklusive konstgödsel (som är den största källan) och transporter (den andra källan) följt av metanutsläpp från idisslare.