Över 300 konstnärer och kulturskapare har skrivit under, en av dem är Stina Wirsén, författare och illustratör. Hon kunde skrivit under som mamma, mormor eller vad som helst som stämmer in på henne, säger hon.
– Det här är så viktiga frågor så då får vi ta de plattformar som finns. Det här är en mänsklig fråga som omfattar alla, så jag ser gärna att förenade jurister eller barnskötare och alla andra också gör sina upprop.
Hon understryker att hon inte är initiativtagare, men att hon skriver under för att det är viktigt för henne att lyfta klimatfrågan.
– Jag som många andra är besviken över att miljöfrågorna får så pass liten plats i svensk politik.
”Borde vara smartare”
Att politiker i Sverige inte lägger större fokus på miljön är för Stina Wirsén obegripligt. Med Greta-effekten, en utbredd medvetenhet hos unga och en uttalad frustration hos många borde det få stor plats i debatten.
– Samtidigt återspeglas det inte. Det är ett glapp där som jag inte förstår. Partierna borde vara smartare än så. De borde se att unga väljare, nya väljare inte minst, bryr sig om det här. Om man ska förnya sina partier och om man ska få lojala väljare då måste man se till klimatet och även till den potential som ett medvetet och intelligent klimatarbete kan medföra.
Argument som att Sverige är ett litet land och inte kan påverka världspolitiken är hon trött på.
– Politiker måste både visa allvaret i situationen och möjligheterna, och vi kan vara ett föregångsland på många sätt. Det är dessutom vår förbannade skyldighet att vara det, eftersom vi har både råd och möjlighet.
”Skatta bort orättvisor”
Hon kallar det klimatnationalism, och säger att vi måste se till helheten.
– Det funkar inte att säga att Sverige är litet och att vi står för en liten del av utsläppen jämfört med andra länder. Det är ondskefullt och korkat. Det är obehagligt med den här typen av klimatnationalism som visar sitt fula tryne. Vi lever på samma jordklot allihopa. Även om våra utsläpp inte är värst, är det vi som gör av med mest och förbrukar mest för att vi har råd med det. Då har vi också råd att vända den trenden, föregå med gott exempel och satsa på forskning.
Förutom forskning tror Stina Wirsén på att använda skatter för att påverka människor.
– Jag förstår inte varför det är dyrt att åka tåg i Sverige och varför det är billigt att flyga fortfarande. Jag förstår inte varför bilåkandet ökar. Jag är sån som tycker att vi kan skatta bort orättvisor och få folk att ändra beteende genom att göra de saker som är för dumma dyra.