Fortums avfallsanläggning i Kumla tar emot mer än 500 000 ton avfall per år, varav ungefär 100 000 ton farligt avfall går till förbränning enligt bolagets egna uppgifter. För ett par veckor sedan avslöjade Dagens ETC att skyhöga halter av miljö- och hälsogiftet PFAS läcker från anläggningen ut i närliggande vattendrag.
Nyligen rapporterade också P4 Örebro att bolaget under flera månader läckt det akut giftiga ämnet cyanid i vattnet och att rester av det finns kvar i miljön och även i grundvattnet.
Anlitas av myndigheter
Nu reagerar Kumla kommuns högsta politiker, kommunstyrelseordföranden Andreas Brorsson (S), på den senaste tidens granskningar.
– Självklart blir man oroad när det kommer avslöjanden om att dessa ämnen läckt ut och finns i högre halter än de borde i naturen i Kumla, säger han till Dagens ETC.
Fortum i Kvarntorp anlitas idag av både svenska och utländska myndigheter och aktörer för att hantera olika typer av miljöfarligt avfall, däribland brandskum med PFAS. Vattnet som leds bort från anläggningen är sammanlänkat med stora sjöar som förser miljontals svenskar med dricksvatten.
– Det här är ju en fråga som inte bara berör Kumla, utan flera kommuner. Så det finns all anledning att ta de här uppgifterna på allvar, säger Andreas Brorsson.
Varit i kontakt med bolagets vd
I dagsläget tycker han inte att det ”finns anledning att kritisera länsstyrelsen”, som har tillsynsansvaret över verksamheten, men säger att kommunen har begärt ökad transparens från företagets sida.
– Jag har varit i kontakt med Fortums vd och vi kommer att ha en tätare dialog framåt efter sommaren och under hösten kring prover och mätresultat. Vår miljöchef kommer att bjudas in när bolaget har möten med länsstyrelsen, så att också vi som kommunal organisation blir informerade om vad som händer.
Upplåtit mark till Fortum
Kumla kommun har upplåtit mark till Fortum som därför kunnat expandera sin verksamhet kraftigt under senare år. Andreas Brorsson säger att markförsäljningen var ett beslut som togs av ett enhälligt kommunfullmäktige för ett antal år sedan och han tycks inte se någon anledning att ifrågasätta det.
– Det var ett beslut som togs för att företaget skulle kunna växa. Vi får komma ihåg att det som tas om hand av Fortum är sådant vi människor har producerat och som därför måste hanteras någonstans, och här valde staten under tidigt 70-tal att förlägga Sakabs anläggning, som nu ägs av Fortum, i Kumla.
När det gäller PFAS-utsläppen kan de pågå till minst år 2026 eftersom nuvarande miljötillstånd inte ställer krav på rening. Hur ser du på det?
– Det är självklart bekymmersamt och jag förstår de närboendes oro till fullo. Jag förväntar mig att Länsstyrelsen framgent beaktar detta i de miljötillstånd som de eventuellt fortsatt kommer att ge till Fortum.