”Kommuner har historiskt varit loket i Sveriges klimatarbete”
Östersund är en av kommunerna som är med i projektet ”Klimatledarkommunerna för offentlig upphandling” som är ett samarbete med Fossilfritt Sverige.
Bild: Tommy Alven/Shutterstock
Dagens ETC
En överväldigande majoritet av svenskarna vill att offentliga upphandlingar ska genomföras med maximal klimathänsyn. Trots det stoppar regeringen ett lagförslag som skulle tvinga fram en sådan förändring.
Sex kommuner agerar nu på egen hand för att minska klimatpåverkan genom sina upphandlingar.
Tre av fyra svenskar anser att den offentliga sektorn ska göra upphandlingar av tjänster och varor som har så lite klimatpåverkan som möjligt. Det visar en undersökning utförd av Novus på uppdrag av det nationella klimatinitiativet Fossilfritt Sverige. 45 procent av de tillfrågade anser att upphandlingar ska göras klimatsmarta även om det blir dyrare, medan 33 procent tycker att klimathänsyn är bra så länge det inte påverkar priset.
Tidöpartierna stoppar klimatförslag
Regeringen går på tvärs mot opinionen i denna fråga och har valt att sätta den förra regeringens lagförslag om klimatkrav vid offentlig upphandling på paus. ”En skyldighet att beakta vissa samhällsintressen vid offentlig upphandling” heter lagförslaget, som förutom klimathänsyn också är tänkt att tvinga upphandlande myndigheter att ta arbetsrätt, djurrätt och människors hälsa i beaktande. De nya reglerna skulle ha införts den 1 juli 2023, men Aktuell Hållbarhet kunde i april avslöja att det för nuvarande inte finns några planer på att genomföra lagförslaget.
”Förslagen om en skyldighet att beakta klimatet, miljön, människors hälsa, djuromsorg samt sociala och arbetsrättsliga aspekter har behandlats av Lagrådet. Regeringen har inte tagit slutlig ställning till förslagen”, skriver Eleonor Edström, politisk sakkunnig hos civilminister Erik Slottner, i ett mejl till Dagens ETC.
Kommuner går före
En del kommuner väljer att agera utan att invänta ett tvingande lagförslag. Projektet ”Klimatledarkommunerna för offentlig upphandling” är ett samarbete mellan Fossilfritt Sverige och sex kommuner: Uppsala, Umeå, Helsingborg, Växjö, Örebro och Östersund. Kommunerna har arbetat fram handlingsplaner för hur de ska integrera klimataspekten i offentliga upphandlingar.
Att det offentliga har viktig roll att spela när det gäller att skapa marknader för klimatvänliga varor och tjänster är välkänt idag. Detta eftersom det många gånger är billigare med smutsigare alternativ, vilket gör att företag som tar klimathänsyn riskerar att bli utmanövrerade av mindre hållbara aktörer. De 800 miljarder kronor som myndigheter, kommuner och regioner varje år lägger på upphandlingar utgör en betydande del av köpkraften. Kommunerna kan därför påverka marknaden i en grönare riktning.
– Alla måste bedriva klimatsmart politik om vi ska nå våra mål. Kommunerna är en typ av aktör som vi tycker är viktig, och som dessutom historiskt har varit loket i Sveriges klimatarbete, säger Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige.
– Tanken är att de här kommunerna ska vara klimatledare också i regionen. Vissa småkommuner har kanske inte råd och ork att vara så i framkant och då är vår idé att de ska kunna ta rygg på de större kommunerna.
Vad krävs för att locka fler kommuner att ta klimathänsyn i offentliga upphandlingar?
– Jag tror att det goda exemplet kan göra det. Det här är ju inga självuppoffrande kommuner, utan kommuner som har medvind och utvecklar sin välfärd. De får skatteunderlag och kan förbättra sin vård, skola och omsorg. Det är en win-win-situation.
EU:s första elektrifierade byggarbetsplats
Östersund är en av de sex deltagande kommunerna. Inom ramen för projektet ska kommunen bygga en förskola, där byggprocessen ska vara så klimatneutral som möjligt. 95 procent av byggmaskinerna är eldrivna, medan en asfaltläggare och vält drivs på biodieseltypen HVO. På så vis räknar kommunen med att spara 64 ton koldioxid i jämförelse med en fossildriven byggarbetsplats. ”EU:s första elektrifierade byggarbetsplats” kallas förskolesatsningen, som är ett samarbete mellan Östersund kommun, Fossilfritt Sverige, Skanska och Volvo CE.
Effie Kourlos (C) är kommunstyrelsens förste vice ordförande och ansvarigt kommunalråd för projektet.
– Genom att delta i klimatledarprogrammet blir vi själva utmanade att prova nya saker och faktist visa att det funkar, säger hon.
– När vi nu gör det här spetsprojektet med förskolan så blir vi en pilot som andra kommuner kan ta efter.
Har det inneburit extra kostnader att göra byggarbetsplatsen fossilfri?
– Ja, det det har det förstås gjort. Med tanke på prisläget har vi dessutom en situation där byggena generellt har blivit dyrare. Men vi delar ju på kostnaderna tillsammans med Skanska.
Var det svårt, rent praktiskt, att få tag på elektriska byggarbetsmaskiner?
– Ja, det är fortfarande är en begränsad marknad. Till exempel kommer man att använda en elektrifierad grävmaskin, en elektrifierad hjullastare och en elektrifierad betongpump. Och som jag uppfattat det har man ju verkligen behövt lokalisera var det går att få tag på de här maskinerna. Men blir den här typen av projekt vanligare kommer ju också utbudet av eldrivna maskiner att bli större.
Förra regeringen kom med ett lagförslag om att göra det tvingande för myndigheter, kommuner och regioner att ta klimathänsyn i upphandlingar. Den nuvarande regeringen har stoppat förslaget tills vidare. Vad tycker du som kommunpolitiker om det här?
– Jag tycker att det är väldigt beklagligt att den nuvarande regeringen har sänkt klimatambitionerna och försämrat förutsättningarna för den gröna omställningen generellt. De har skapat en osäkerhet och tagit bort viktiga incitament för både det offentliga och för näringslivet. Att man har satt det här lagförslaget på paus är en del av det. Offentliga upphandlingar kan vara ett väldigt kraftfullt verktyg för att få ner koldioxidutsläppen. Så jag hade varit positiv till en sådan lag.
Från SKR kom det invändningar mot att lagförslaget skulle inskränka det kommunala självstyret. Du ser inga sådana risker?
– Jag har inte satt mig in i förslaget i detalj – det kan absolut finnas saker att justera. Men generellt tycker jag att offentliga upphandlingar kan vara ett väldigt viktigt verktyg för att styra Sverige i den riktning vi behöver.