Sverige är dåliga på självförsörjning. I Sörmland har man därför startat odlingskurser för hemberedskap.
Dagens ETC
När beroendet av livsmedelsimporten ökar vill Trosa Kommun uppmuntra folk att börja odla mer hemifrån. Nu erbjuder kommunen invånarna kurser i odling som en del av hem- och krisberedskapen.
– Vi kastar inte lika gärna gift på våra egna grönsaker som vi köper giftiga grönsaker i affären, säger Eva Westergren som är verksamhetutvecklare för projektet ”Odla Vardagsmaten”.
Våren 2022 knackade Eva Westergren på dörren hos Trosa kommun med ett förslag om att börja utbilda invånarna i hemberedskap.
Bakgrunden var svenskarnas låga självförsörjningsgrad i kombination med klimatutmaningarna.
–Vi har varit lite bortskämda och därför inte reflekterat över hur vi kan förbereda oss inför eventuell kris. Samtidigt som vi senaste året haft kris på kris så som pandemi och torka. Därför ville jag göra någonting och tänkte på att just mat är en stor del av krisberedskapen. Vi kastar inte lika gärna gift på våra egna grönsaker men kan köpa giftig grönsaker i affären.
Kommunen erbjuder odlingskurser
Trosa kommun nappade på idén som mynnade ut i projektet ”Odla vardagsmaten”, ett tvåårigt samarbete med bland annat Civilförsvarsförbundet, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen.
I det ingår bland annat regelbundna odlingsträffar, där deltagare med vägledning av odlingscoacher får lära sig om närodling och hemberedskap.
– Vi hade väntat oss runt 40 deltagare men fick utöka platserna till 84 stycken. Det är både män, kvinnor och folk i spridda åldrar som deltar, säger Eva Westergren.
En av dessa är Eva Ivervall som i första hand anmälde sig för att lära sig mer om odling. Men i och med kursen har hennes medvetenhet om krisberedskap ökat.
–Jag har alltid haft miljötänk men aldrig riktigt sett på odling ur det här perspektivet. Det är intressant att man faktiskt skulle kunna anpassa sig efter en kris, så har jag inte tänkt förut.
”Utnyttja det man kan”
Eva Ivervall är egenföretagare och har aldrig känt att tiden räckt åt att satsa helhjärtat på hemodling.
– Det jag lärt mig av kursen är att man faktiskt kan anpassa sig efter vad som funkar bäst för en. Det handlar ju om att utnyttja det man kan.
Projektet avser även personer som bor i lägenhet och som vill lära sig utnyttja ytorna inomhus. Via initiativet ”Co-Grow” kan personer hyra in sig i andras trädgårdar för att odla sina egna grödor.
–Att bryta isolering är en annan aspekt av projektet. Det handlar om delad odlingsglädje där kanske en familj i lägenhet får ta del av en lite äldre och mer begränsad persons trädgårdyta, säger Eva Westergren.
Inspiration från krigstider
I våras trillade broschyren ”Så, plantera och skörda” ner i brevlådorna hos Trosa kommuns invånare. Inspirationen kommer från skriften Victory Garden, som delades ut i Storbritannien under första världskriget för att motverka svälten i landet med hjälp av odlings- och recepttips. Resultatet blev att folkhälsan gick upp.
– På samma sätt vill vi också inspirera folk på en lättare nivå så man vet vad som gäller i den här kommunen om det uppstår en kris. En kommun kan aldrig lägga sig i vad en privatperson gör. Däremot kan man tillgängliggöra information och förenkla för folk, säger Eva Westergren som även varit med och utformat broschyren.