– Om vi fortsätter att lysa upp vår omgivning i dagens takt, tvivlar jag på att mitt barnbarn kan uppleva stjärnhimlen när han blir gammal. Men jag tror att en medvetenhet om problemet bidrar till att vi vidtar åtgärder.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hur vanligt är det med ljusföroreningar i Sverige?
– Det är mycket vanligare i den södra delen av landet än den norra. Det har skett en dramatisk förändring i Stockholm och Göteborg de senaste 50 åren, men även ute på landet har man mer belysning.
Samtidigt är belysningen brottsförebyggande, går de olika intressena att förena?
– Ljuset behövs av säkerhetsskäl, men jag önskar att man använde belysningen mer förståndigt. De har blivit populärt att det ska lysa nere från marken och upp, det är att elda för kråkorna.
Vad kan man göra åt ljusföroreningarna?
– Vi behöver öka medvetandet om detta och införa en handlingsplan. Om vi tittar på belysningen i städer har ljuset från reklamskyltar inget att göra med vår säkerhet. På ett event liknande Earth Hour skulle vi kunna testa att släcka all onödig belysning, för att inse vad vi behöver för att känna oss trygga. Städer och byar kan också kunna ansöka om att bli certifierade för att man ansträngt sig om detta.
Vilken plats i Sverige lämpar sig bäst för stjärnskådning?
– Fjällen, då luften är klarare högre upp. Norra Sverige skulle kunna utmärka sig med stjärnturism, något som man gjort i andra länder.
Hur påverkas vi av ljusföroreningarna?
– Djur som jagar nattetid får sin dygnsrytm rubbad. Även fåglar kan förvirras av ljuset, och insekter som kretsar runt gatubelysningen riskerar att dö av utmattning – vilket kan få konsekvenser för ekosystemet. Det mest välkända exemplet är havssköldpaddorna. Äggen kläcks nattetid och ungarna lokaliserar havet med hjälp av reflekterat ljus från månen. Belysningen från hotellområdena leder till att ungarna irrar omkring och riskerar att sluta som föda åt rovfåglar. Studier indikerar även att människans hälsa kan påverkas negativt av att vistas i ständigt ljusa miljöer, men man är bara i början av sådan forskning och det är för tidigt att dra några slutsatser.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.