Men trots expansionen och trots att 40 procent av världens elektricitet idag genereras av kol – mer än på decennier –– är tecknen på branschens förestående död många:
• Antalet nedläggningar av kolkraftverk är fler än någonsin och14 av världens totalt 78 koleldande länder har spikat en total utfasning av det smutsiga kolet.
• Tillväxttakten har saktat ner dramatiskt. Mellan 2010–2018 skrinlades två tredjedelar av alla planer på ny kolkraft.
• Existerande kolkraftverk är igång färre timmar per år och producerar inte mer trots att de blir fler. Det kostar att stå still. Konkurrensen från billigare förnybar el och fossil gas samt stigande kolpriser sätter ytterligare press på lönsamheten, liksom ny miljölagstiftning.
Kamp mot klockan
Med detta sagt råder det delade meningar om huruvida kolkraften har peakat än, och enligt bedömare, däribland International Energy Agency, IEA, måste all kolkraftverk vara utfasad senast 2040 om den globala uppvärmningen ska begränsas till väl under 2°C.
Det skulle betyda en minskning med 100 GW om året, eller ungefär ett kolkraftverk om dagen, enligt klimatsajten Carbon brief.
Kina
Kina femdubblade sin kolkraft mellan 2000–2018, till närmare 973 GW. Det är nästan hälften av världens totala kolkapacitet. Landets planer på ännu mer kolkraft har till stora delar övergetts, då den inhemska marknaden är övermättad. Den kinesiska intresseföreningen för elbolag, CEC, har ändå ansökt om att få bygga hundratals nya kolkraftverk.Det är oklart hur kommunistpartiet ställer sig till det. Däremot bygger Kina mycket ny kolkraft i andra länder.
USA
De senaste sju åren har en lång rad kolkraftverk lagts ner i USA, och många fler står på tur. En ny studie visar att 75 procent av kolkraften i USA i dag konkurrerats ut prismässigt av sol- och vindkraft. År 2025 antas hela kolkraften vara utkonkurrerad ekonomiskt. President Donald Trumps önskan att elda på kolförbränningen kan inte stoppa nedstängningen, marknadsekonomin styr.
Indien
Med en tredubbling av kapaciteten är Indien det land som, efter Kina, stått för den största kolkraftsutbyggnaden sedan millennieskiftet. Regeringen har deklarerat fortsatt utbyggnad fram till 2027, och bedömare förutspår att kol kan stå för hälften av landets elproduktion 2030. Samtidigt saktar utbyggnaden ner. I Indien är det nu tydligt att förnybara energikällor kan leverera el billigare än både ny och existerande kolkraft.
Ryssland
Trots att Ryssland ligger på fjärde plats över världens största kolnationer står kolkraften för en knapp femtedel av landets elproduktion. Närmare hälften av av elen kommer från gaseldade kraftverk, medan kärnkraft och vattenkraft står för 18 procent vardera. Knappt någon av den el som produceras i Ryssland kommer från vind eller sol. Några tecken på rysk utfasning av kol har hittills inte setts.
EU
En våg av kolkraftverks-nedläggningar sköljer över Europa. EU och Kanada leder världens kolutfasning. Belgien har redan fasat ut allt kol, flera andra länder har spikat slutdatum, däribland Storbritannien och Frankrike. Den stora kolnationen Tyskland har aviserat en utfasning till 2038, men redan förra året var förnybart större än kol i Tyskland.
I Polen däremot går utvecklingen åt andra hållet, med en regering som satsar på kolkraft och aktivt motarbetar utvecklingen av förnybar energi.
Australien
Australien är världens näst största kolexportör och ett av de länder som är mest beroende av kol för sin elförsörjning, även om solel får allt större betydelse. Inga nya kolkraftverk har tagits i drift de senaste tio åren och planer på 9 GW ny kolkraft har skrinlagts. Samtidigt får indiska företaget Adani öppna en ny kolgruva i Queensland och kollobbyn trycker på för nya kraftverk. Att premiärministern Scott Morrison till mångas förvåning återvaldes i våras gladde kolindustrin stort.
Sydafrika
Sydafrika har stora koltillgångar och är världens sjunde största kolnation. Landet bygger 6 GW kolkraft och har planer på ytterligare 8 GW. Men förnybart är på frammarsch, och landets tunga industri föredrar förnybar energi framför mer kol - som dessutom vore dyrare.
Asien
85 procent av all ny kolkraft byggs i Asien. Vietnam, Indonesien, Bangladesh, Pakistan och Filippinerna har tillsammans fördubblat sin andel kolenergi sedan millennieskiftet, och de fortsätter att bygga ut. Många projekt finansieras av Kina, Japan och Sydkorea, som alla är med på topp 10-listan över världens kolnationer. Kolutbyggnaden i Asien ligger bakom en stor del av den negativa utsläppskurvan för kol. Men även i länder där ny kolkraft står högt på dagordningen, som Vietnam och Indonesien, syns tecken på avmattning i kolexpansionen.
Afrika
Även många växande ekonomier i Afrika satsar på kol, ivrigt understödda av Kina och Japan. Av 16 tidigare kolfria länder som vill bygga kolkraft ligger 12 i Afrika. Bland dem Kenya, trots att landet redan är självförsörjande på förnybar el.