Sedan tre år tillbaka är växtbaserad lunch och middag förstahandsalternativet på New Yorks elva statliga sjukhus. Initiativet har drivits fram av stadens borgmästare Eric Adams, som själv äter mestadels växtbaserat av hälsoskäl. Efter att ha diagnosticerats med Diabetes typ två för några år sedan lyckades han vända sitt tillstånd genom att ändra kosten.
– Vårt primära mål har varit att få patienterna att ändra beteende och livsstil. Många patienter är inlagda just för allvarliga fall av diabetes, fetma eller hjärt och kärlsjukdomar, där kosten spelar stor roll, säger Samantha Morgenstern från Sodexo, som har varit med och implementerat programmet New York City Health + Hospitals.
Fick provsmaka rätterna
En utvärdering av programmet publicerad i American Journal of Lifestyle Medicine visar att 90 procent av de patienter som valde växtbaserad kost var nöjda med maten. Dessutom har maten blivit billigare och utsläppen från sjukhusets mat minskat med 36 procent.
Samantha Morgenstern berättar att förändringarna gjorts gradvis. Omställningen började 2019, då animaliskt protein byttes ut mot växtbaserat i vissa måltider. Patienterna har fått provsmaka olika rätter innan de införts på matsedeln. Förändringarna har även föregåtts av utbildning – både för patienter och personal – om kostens betydelse för sjukdomar som diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar.
– Vi har gått väldigt strategiskt tillväga. Det handlar om att ha ett pågående samtal med patienten, öppna upp för en dialog som kan få dem att inse vilka förändringar de kan göra som kan ha en bestående inverkan i deras liv, säger hon.
”Kan få hamburgare om de vill”
Patienterna har dock möjlighet att be om annan mat om de önskar.
– Man kan säga att det är tvärtom mot hur det är på de flesta restauranger. Istället för att behöva fråga efter vegoalternativet, måste man fråga efter det animaliska. Vill de ha en hamburgare kan de få det men då får de även ett smakprov av den växtbaserade rätten vid sidan om.
Vi har haft besökare från hela världen som vill se om de kan genomföra det vi gjort i deras städer.
Runt hälften av patienterna tackade ja till den växtbaserade kosten.
På matsedeln finns allt ifrån burgare gjorda på svarta bönor, till siciliansk pizza med vegansk mozarella, rotfruktstagine (marockansk gryta), apelsinblomkål med edamamebönor, tacos med jackfrukt och mexikansk jamsböna.
Väcker intresse från hela världen
Enligt Samantha Morgenstern är maten anpassad efter befolkningen i New Yorks olika stadsdelar.
– För att alla ska känna sig nöjda är matsedeln väldigt variationsrik. Vi har sjukhus där de flesta är spansktalande, eller kommer från Mellanöstern eller Östeuropa.
Programmet har väckt stort intresse, både nationellt och internationellt.
– Vi har haft besökare från hela världen som vill se om de kan genomföra det vi gjort i deras städer.
Och borgmästare Eric Adams fortsätter sitt arbete med att veganisera New York. Tidigare i år lanserade han det så kallade Plant-Powered Carbon Challenge, där olika institutioner får hjälp att utforma växtbaserade menyer och spåra sina utsläpp från maten. Deltar i projektet gör bland annat Columbia University, The Rockefeller Foundation, cateringjätten Aramark och US Open.