Den 14 augusti föll domen, till ungdomarnas fördel. Domen betraktas som ett mycket skarpt juridiskt ställningstagande i klimatfrågan, enligt Washington Post. Domaren Kathy Seeley förklarade i domslutet att Montanas fossilbränslefrämjande lagar försämrar barnens framtid och att varje ytterligare ton växthusgaser som släpps ut i atmosfären förvärrar risken att skada barnen och leda till oåterkalleliga klimatskador.
Montana är en ledande kolproducent och har USA:s största koltillgångar. Domstolen pekade på att delstaten i sin miljölagstiftning infört att handläggarna av miljötillstånd uttryckligen förbjudits att väga in klimateffekter när olje-, gas- och kolbolags ansökningar om produktion ska avgöras.
Fallet i Montana överensstämmer i stora drag med det aktuella svenska Auroramålet, genom att staten ställs till ansvar att agera för att främja ungas hälsa. Anton Foley, talesperson för klimatorganisationen Aurora, gläds åt domen.
– Det är jätteroligt, precis som alla andra fall runtom i världen som visar vikten av att driva den här typen av klimatprocesser. Samtidigt är det dystopiskt att det ska behövas. Att unga människor ska behöva lägga ner så mycket ideellt arbete för att kunna driva de här processerna och sedan bara möter motsträvanden från staten som bryter mot lagen, säger Anton Foley.
Aurora har stämt Sverige för bristande klimatarbete och hävdar att staten bryter mot barn och ungas rätt till liv, hälsa och utveckling som garanteras av Europakonventionen. Målet drivs sedan i mars i Nacka tingsrätt. JK yrkade dock i sitt svar i juni på avslag på procesuella grunder. Den 28 augusti skickar Aurora in sitt svar till tingsrätten.
– Därifrån kan det ta alltifrån ett par månader till ett par år att ta sig till det materiella, det beror helt på hur domstolen dömer och om någon part överklagar. Om Högsta Domstolen skulle döma emot oss är det ju slut på denna process, men då förbereder vi en process som ser ut på ett annat sätt. Vi kommer inte att lägga oss platt, säger Anton Foley.
Det kan också hända att Auroramålet hamnar i Europadomstolen för mänskliga rättigheter, där just nu tre liknande fall väntar på att avgöras. Ett av dem är Agostinhomålet, där sex portugisiska ungdomar stämt 33 länder, bland dem Sverige, för att inte göra tillräckligt för att stoppa den globala upphettningen.
– De domarna kan bli högst relevanta för oss säger Anton Foley. Vi vet ju att rättssystemet och lagarna inte är byggda för att främja liv och hälsa och att vi spelar på deras planhalva genom att göra det, men domen i Montana ger hopp. I en klimatkris måste man ta till alla redskap och domstolarna kan användas som ett komplement till civil olydnad och andra metoder. Rättstvister är ingen silver bullet som löser allt, men en del av klimatkampen. Och det är en viktig del.