För att olivträden ska nå sin fulla potential, krävs temperaturer på mellan 5-15 grader under årets kallare månader. Men med klimatförändringarna har vintertemperaturerna gått upp, vilket är det största problemet, menar han.
– De varmare vintrarna har lett till att det blir färre blommor under våren, vilket ger mindre skörd.
Men även torkan som drabbat flera länder som producerar olivolja påverkar tillgång och pris. Spanien, som producerar 40 procent av världens olivolja, har drabbats av extrem torka det senaste året. Även värmeböljorna i länder som Portugal och Grekland blir allt mer intensiva.
Växtpest har dödat miljontals olivträd
Giulia Vico är professor vid Institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och forskar om odling i ett förändrat klimat. Hon säger att flera mekanismer tillsammans förvärrat olivoljans förutsättningar.
– Förutom varmare vintrar ser vi vattenbrist på grund av torkan, och ökad avdunstning under varmare säsonger. (innebär att vattnet omvandlas till vattenånga och därmed inte går ned i marken utan ut i atmosfären)
Dessutom har en växtsjukdom drabbat Italien och även andra länder som producerar olivolja. Den heter Xylella fastidiosa, och är en slags bakterie som först upptäcktes 2013 i Apulien i södra Italien, där ungefär hälften av Italiens olivolja tillverkas. Sjukdomen kommer från Latinamerika, och har dödat en tredjedel av Apuliens 60 miljoner olivträd, enligt plattformen för undersökande journalistik, Follow the Money, FTM. Sjukdomen har även drabbat länder som Frankrike, Portugal och Spanien.
Under 2019 hamnade Xylella fastidiosa på EU:s lista över högst prioriterade pester att bekämpa. Men bakterien fortsätter att skörda trädens liv.
Konsumenter drar ned på olivoljan
I Italien har de höga priserna lett till att italienarna har skurit ned på sin konsumtion av olivolja, enligt branschtidningen Olive Oil Times. Många konsumenter byter också ut olivoljan mot annan olja.
Även i Grekland drar konsumenter ned på olivoljan, enligt Ilias Kalfas. Däremot tror han inte många är villiga att byta ut den.
– Folk är vana vid olivolja och det finns ett motstånd mot att ersätta den med annan olja. Så istället för att till exempel använda 20 gram i salladen, tar man hälften så mycket.
I framtiden kommer olivodlare behöva anpassa sig till klimatförändringarna på flera sätt, menar Ilias Kalfas. Det kan behövas nya sorter, nya bevattningssystem och odlarna behöver kunskap som de inte har idag.
– De flesta går i sina förfäders spår och använder traditionella metoder. Men det behövs mer hållbara metoder. Vi kan inte stoppa klimatförändringarna men vi måste hitta en ny balans.
Och mycket borde redan ha gjorts, menar han.
– Vi har vetat länge vad vi står inför men nästan ingenting görs. Vi vet att vattnet inte kommer räcka, men var finns alla vattenreservoarer som redan borde ha byggts?
Kommer vi få klara oss utan olivolja i framtiden?
– Det tror jag inte. Blir det omöjligt att odla på en plats, kan vi odla någon annanstans. Samtidigt ökar efterfrågan på olivolja i hela världen så det behöver hela tiden produceras mer. Jag är optimist men det kommer bli svårt om vi inte agerar nu.