– Klimattoppmötet måste bli en succé. Succé betyder att slutföra Parisavtalets program, fortsatte Espinosa.
Utsläppen måste halveras
Årets klimattoppmöte har utmålats som det viktigaste på länge. Rapporten som kom från FN:s klimatpanel IPCC i oktober visar att skillnaden mellan en global uppvärmning på 1,5 respektive 2 grader skulle bli stor när det gäller allt från havsnivåer och extremväder till människors hälsa, korallrevens överlevnad och biologisk mångfald. Rapporten visade att utsläppen av koldioxid måste halveras till 2030 och att ambitionerna i klimatarbetet måste höjas för att vi ska ha en chans att nå Parisavtalets mål.
– Det här är det viktigaste mötet sedan Paris 2015. Omställningen pågår, men den går alldeles för långsamt. Länderna måste axla upp nu, säger Caroline Westblom, klimatsakkunnig på Naturskyddsföreningen.
Se över ambitionsnivån
Världens länder får för första gången sedan Parisavtalet slöts möjlighet att gemensamt se över ambitionsnivån i sina klimatåtaganden och hur ambitionerna kan skalas upp. COP24 markerar också deadline för att få på plats alla de regler som krävs för att få Parisavtalet att fungera i praktiken, vilka metoder som ska användas och hur uppföljningar ska gå till.
Christoffer Nelson, departementssekreterare på miljö- och energidepartementet, är Sveriges chefsförhandlare på COP24.
– Det som gör skillnad är att man har möjlighet att sätta upp åtaganden. Det finns ett starkt tryck på att ta fram robusta regler, säger han.
Oklart vilka ministrar som åker
Sverige åker till Katowice med en förhandlingsdelegation på omkring 40 personer. Även utrikesdepartementet, finansdepartementet och näringsdepartementet kommer finnas representerade. Vilka ministrar som ska med är ännu oklart eftersom regeringsbildningen pågår, men miljöminister Karolina Skog och klimatminister Isabella Lövin beräknas vara på plats.
Sverige förhandlar inte som enskilt land utan ingår i EU-gruppen, där vi tillhör den mer progressiva skaran tillsammans med bland annat Nederländerna, Portugal och Danmark.
– EU för en progressiv politik på klimatområdet, men är inte lika enat längre. Skiljelinjerna mellan världens länder går inte bara mellan rika och fattiga. Även önationerna är progressiva, liksom Etiopien och flera andra utvecklingsländer samtidigt som stora aktörer som Australien och Brasilien har tagit steg tillbaka, säger Sveriges klimatambassadör Lars Ronnås.
Kan bromsa arbetet
Att Donald Trump har deklarerat att USA ska dra sig ur Parisavtalet och att Brasilien valt klimatförnekaren Jair Bolsonaro som ny president kan bromsa arbetet.
– Vi har en motvind jämfört med 2015. Det multilaterala samarbetat är starkt ifrågasatt av stora länder och det finns ett bredare hot kring hur världen kommer samman för att lösa problem, säger Ronnås.
– USA är fortfarande aktiva i klimatförhandlingarna, men har inte alls samma auktoritet som tidigare. Obama drev på det här ambitiöst, nu den nuvarande presidenten är mer är intresserad av att se till att USA behandlas på samma sätt som Kina.
Ronnås säger att två saker är centrala under klimattoppmötet.
– Det viktigaste är att berätta för omvärlden att kursen ligger fast. Det politiska budskapet måste vara att vi fortsatt kommer att ha höga ambitioner och att vi kommer ställa om. Den andra saken är att vi behöver regelboken som kan följa upp åtagandena.
”EU måste gå före”
Caroline Westblom på Naturskyddsföreningen hoppas att de förhandlare som åker till Katowice har den senaste IPCC-rapporten i bakfickan.
– Vi förväntar oss att världens länder kommer samman och åtar sig att höja ambitionerna. Vi förväntar oss att enskilda länder kliver fram. EU måste gå före och vara beredda att höja ambitionerna rejält för att nå noll utsläpp 2040. Sverige har en oerhört viktig roll och ska ta ledartröjan, visa att även om inte alla är med så är vi några som är beredda att gå framåt, säger hon.