Nu visar en ny studie att denna teknik faktiskt kan bli en avgörande pusselbit i kampen för att mota en annalkande klimatkatastrof. En massiv implementering av tekniken på global nivå skulle enligt studien bli ett både effektivt och relativt billigt sätt att hålla den globala temperaturen under 1,5-2 grader Celsius.
Tre problem
Dessutom skulle en satsning på infångning av koldioxid som huvudsaklig metod för att klara klimatkrisen enligt studien innebära ett minskat behov av att snabbt sänka utsläppen av växthusgaser. Detta eftersom fullt utbyggd skulle infångningen av koldioxid i slutänden kompensera för en minskad utsläppstakt.
Men studien höjer samtidigt en hel rad varningens fingrar, enligt Carbon Brief.
Till exempel påpekar författarna att en massiv satsning på koldioxidinfångning skulle kräva en enorm mängd energi, närmare bestämt 300 exajoule, vilket motsvarar över hälften av den energi som världen idag använder och en fjärdedel av det förväntade energibehovet år 2100.
Frågan är också hur snabbt anläggningar för infångning av koldioxid egentligen kan sättas ut i aktiv drift världen över. Om premissen är att 30 miljarder ton koldioxid ska sugas upp varje år behöver 30 000 storskaliga anläggningar byggas. Om världen i stället bestämmer sig för mindre, så kallade modulära anläggningar, kan uppåt 30 miljoner sådana behöva tillverkas för att nå det årliga målet.
Miss kan bli ödesdiger
Den största risken med att satsa på koldioxidinfångning som primär klimatstrategi ligger dock i att prognos och verklighet inte alltid behöver stämma överens. Vilket betyder att om implementeringen av tekniken inte går enligt plan är risken enligt studien överhängande att temperaturökningen inte bara inte stoppas, utan i värsta fall späs på med ytterligare 0,8 grader Celsius.
Enligt Nico Bauer, forskare vid Potsdams institut för klimatforskning, bör därför slutsatsen bli att teknik för infångning av koldioxid från atmosfären kommer att bli en viktig pusselbit i klimatkampen, men att politiker och beslutsfattare inte får göra misstaget att tro att tekniken kommer att rädda klimatet, särskilt inte om fossilindustrin får vittring på att de kan fortsätta bränna kol och olja i tron att denna kommer att sugas upp i framtiden.