Klimatrörelsens hopp inför COP27: ”Nya ledargestalter som träder fram”
Bild: Montgage. Bild: Peter Dejong/AP/TT
Dagens ETC
Idag startar FN:s klimatkonferens COP27 i egyptiska Sharm el-Sheikh. Dagens ETC bad åtta klimatkämpar beskriva sina förväntningar på världsledarna och hur de ser på mötets betydelse.
Alexander Jacobsson
Kaisa Kosonen, internationell talesperson för Greenpeace:
– Jag förväntar mig att världens ledare tar sitt ansvar och börjar stötta klimatkrisens mest utsatta människor som lider svårast från uteblivna åtaganden.
– Resurssvaga länder måste få tillgång till ekonomiskt stöd. De behöver hjälp med hantera förluster och skador som klimatkrisen redan har orsakat.
– Det är av betydelse att världens regeringar tvingas till att samlas varje år och dela på ansvaret kring klimatkrisens utmaningar. Det ingjuter hopp oavsett hur framgångsrikt mötet blir.
Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion:
– Våra förväntningar är oerhört låga på att världens ledare på allvar kommer att komma överens kring åtgärder som följer vetenskapens rekommendationer.
– FN:s klimatmöten är betydelsefulla men det skulle behövas ett större ansvarstagande från världsledarna så vi kan göra klimatet hyfsat stabilt och någorlunda säkert.
– Vi vill se ett moratorium som förbjuder all kol- och fossilutvinning. Vi vill att det införs bindande koldioxidutsläppsbugetar enligt Parisavtalet och konsekvenser om avtalet inte följs. Det behövs också fler insatser för att bevara världens skogar och återställa våtmarker som bidrar till att öka kolinlagringen.
David Mjureke, klimatexpert vid WWF:
– Med nuvarande klimatåtaganden skulle utsläppen innebära ungefär 2,5 graders uppvärmning i slutet av detta århundrade. WWF kräver därför klimatåtaganden av världens ledare som är i linje med vetenskapen.
– Tiden börjar rinna ut för att motverka katastrofala klimatförändringar. Därför är varje tillfälle när klimatfrågan diskuteras på högsta nivå av mycket stor betydelse.
– Beslut måste fattas om hur gapet ska slutas mellan vad som krävs för att klara 1,5-gradersmålet och vad länderna hittills åtagit sig att göra till 2030.
Frida Hylander, klimatpsykolog:
– Jag förväntar mig att inget spektakulärt kommer att hända under mötet när det gäller åtgärder för att klimatanpassa och minska utsläppen i den omfattning som behövs.
– Mötena är trots allt en viktig arena för de länder som redan är hårt drabbade av klimatkrisen att få komma till tals. Samtidigt har man gjort det svårt för människor från civilsamhället, exempelvis från globala syd, att delta vid mötet och då går den demokratiska aspekten förlorad.
– Man behöver uppmärksamma den senaste FN-rapporten från UNEP om att världens åtaganden inte ligger i linje med Parisavtalet, som de flesta länder har anslutit sig till.
Torbjörn Vennström, ordförande i Klimatriksdagen:
– Trots politiskt och ekonomiskt tuffare tider måste världens makthavare ihärdigt driva det internationella klimatsamarbetet framåt. Vi hoppas nya ledargestalter för klimatarbetet träder fram under förhandlingarna.
– En stark konferens kan ingjuta kraft i klimatarbetet, och vi behöver verkligen ny luft under vingarna eftersom flera av de tidigare mötena har varit besvikelser.
– Det är sanningens ögonblick för de rika ländernas löften om stöd till de mest utsatta ländernas klimatåtgärder och anpassning. Att se finansieringen komma på plats vore hoppfullt för det globala samarbetet.
Eira Hedlund, klimataktivist, Friday for future:
– Under COP27 får världsledare en möjlighet att presentera sin klimatpolitik, förvrida den tills att den verkar ambitiös eller tillräcklig. Men dessvärre hjälper inte ord och vaga löften mot klimatkrisen.
– Klimatkonferenserna når tyvärr aldrig längre än att vara en symbolisk sammankomst och blir mest ett forum för diverse greenwashing-kampanjer.
– Förutom skärpta klimatmål måste klimatkrisen framför allt erkännas i hela sin omfattning och dess akuthet tas på allvar.
Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige:
– Vi vill se att världens ledare står upp för de grupper som drabbas hårdast av klimatkrisen, särskilt människor i fattigdom som dessutom har gjort minst för att orsaka klimatkrisen.
– Avgörande är förstås att länderna enas om att skyndsamt minska utsläppen av växthusgaser och återigen åtar sig att revidera sina nationella handlingsplaner i enlighet med Parisavalet.
– Det är ett otroligt viktigt tillfälle att bygga upp förtroendet för våra politiker och för att leverera gemensamma åtgärder till att lösa krisen. Ett misslyckat COP27 är inget alternativ.
Maja Brandström, aktivist i Rebellmammor, en del av Extinction Rebellion:
– Jag förväntar mig ledare som tar ansvar för hela vår värld och för kommande generationer. – Mötena innebär en möjlighet att träffas varje år för att diskutera omställning och större hänsyn till både ekologisk och social hållbarhet.
– Men mina förhoppningar är däremot låga, vi vet alla att det som beslutats på tidigare COP-möten inte följs. Mitt hopp ligger istället hos alla de människor som vågar, kan och orkar kämpa genom att sprida kunskap om att återskapa och bevara ekosystem, eller i form av protester och organiserat motstånd.