Klimatriksdagen startades år 2014 och arrangeras varje valår. Årets konferens är den tredje i ordningen och ordförande Jonas Bane är förväntansfull.
– Efter två år av pandemi och minskat engagemang tror jag att människor som vill se en vassare klimatpolitik känner ett stort behov av att samlas. Det här kommer att ge rörelsen en välbehövlig kraftinjektion, säger han.
Han berättar att det inför konferensen har kommit in cirka 150 motioner med konstruktiva miljö- och klimatförslag. Av dessa kommer tolv motioner att röstas fram för att sedan överlämnas till riksdagspartierna.
”Hoppas bryta ny mark”
Organisationen bakom Klimatriksdagen, som arbetar vidare med klimat- och miljöfrågorna i mellanvalsperioderna, kommer också att presentera en egen åtgärdsplan för hur Sverige kan komma ner till nettonollutsläpp i linje med Parisavtalet. Förslaget utgår från en modell som tar hänsyn till länders så kallade koldioxidbudgetar, det vill säga den återstående mängd växthusgaser som kan släppas ut för att begränsa temperaturhöjningen till 1,5–2 grader.
– Det är ingen som har gjort den typen av beräkningar tidigare så vi hoppas på att bryta lite ny mark i diskussionen, säger Jonas Bane.
Vill skifta fokus
Ett övergripande tema för årets konferens är ”Människan i omställning”. Jonas Bane pekar på att samhällsdebatten idag framförallt fokuserar på tekniska lösningar medan frågor som är mer kopplade till oss som mänskliga varelser inte får lika mycket fokus. ”Visioner om livet inom planetens gränser”, ”Barnens perspektiv i klimatkrisen” och ”Hälsa i klimatkris och omställning” är därför några av årets programpunkter. Fackens roll i omställningen och arbetsmarknadens förändring är ett annat framträdande tema.
Hur ser du på utsikterna för att riksdagsvalet 2022 blir ett klimatval?
– Just nu ser det ut som om det kommer att handla ganska mycket andra saker än just klimatfrågan i sig. Samtidigt har vi under de senaste åtta åren sett att klimatpolitiken tar mer och mer plats i alla typer av diskussioner. Den kan kopplas till alltifrån hälso- och sjukvårdspolitiken till säkerhets- och transportpolitiken. Så även om inte klimatfrågan som helhet får den stora platsen vid bordet tror jag att klimataspekten av flera andra valfrågor kommer att kunna lyftas fram.