– Precis nu när vi nyss blivit attackerade så kommer världens alla ledare hit. Det känns som att det här är det ideala tillfället för en terrorist. De har ju inte ens lyckats gripa alla inblandade i den senaste attacken, säger 22-åriga Dominque Cellier, ekonomistudent i Paris 15:e arrondissemang.
Hon står omringad av studiekamrater som instämmer. De börjar prata sinsemellan om vilka personer som kommer att befinna sig i Paris de kommande veckorna: USA:s president Barack Obama, FN:s generalchef Ban Ki-moon, skådespelaren Sean Penn ...
– Hela västvärlden skulle kunna attackeras i ett slag. Jag skulle faktiskt hellre se att de sköt upp mötet, säger Dominque Cellier.
Samtidigt anser många att människor måste samla mod och mobilisera.
– Terrorattentaten attackerar ett kollektiv, ett “vi”. Att fortsätta mobilisera är ett sätt att skapa en kollektiv motståndskraft. Därför behövs en mobilisering mer än någonsin för en fredlig värld, och COP21 är ett utmärkt tillfälle. Speciellt eftersom klimatkrisen kan förvärra världssituationen, säger Juliette Rousseau från miljöaktiviströrelsen Klimatkoalition COP21 i ett uttalande.
Demonstrationer förbjöds
Dagarna efter terrorattackerna den 13 november rådde en viss tvekan i Frankrike huruvida det stora klimatmötet bara veckor senare alls skulle vara möjligt att genomföra. Landet var försatt i undantagstillstånd och säkerheten ansågs svår att upprätthålla. Snart beslutade dock president François Hollande att mötet visst skulle bli av – men att de stora planerade demonstrationerna skulle förbjudas av säkerhetsskäl.
Förbudet har mottagits med stor besvikelse bland Europas miljörörelser. Många tänker protestera ändå, och de flesta söker alternativa vägar att uttrycka sig på.
En allmän oro över att klimatfrågan hamnar i skymundan precis när den hade möjlighet att stå högst på dagordningen världen över uttrycks:
”Det är svårt att få till en debatt om dessa viktiga frågor som borde vara centrala nu i anslutning till ett så viktigt möte i Paris. Allt handlar om terror och krig och de viktiga klimatfrågorna bortprioriteras”, skriver debattören och miljöaktivisten Sophie Fantou i tidsskriften Maintenant.
Nationalistisk pepp
Undanskuffandet av klimatfrågan tar sig konkreta uttryck. De stora tidningarnas helgmagasin hade inför klimatmötet planerats med tema klimat – men samtliga koncentrerar sig nu på nationalistisk pepp i terrorns kölvatten. På Le Figaros helgtidnings framsida tronar Eiffeltornet upplyst i trikolorens färger under rubriken ”Frankrike står upp”.
Klimatmötet och dess olika teman behandlas i pressen men får stå tillbaka för huvudtemat – kriget mot terrorn och nationalismen. Dagarna före mötet toppar inte heller tidningen Libération med klimatrelaterade nyheter, däremot gavs en klimatbilaga ut en vecka innan mötet.
– Det är viktigt att inte tappa fokus nu, då har terrorn lyckats skada mycket mer än vi kan föreställa oss. Klimatkrisen är en global angelägenhet, skriver David Elo, bilagans chefsredaktör.
Det finns röster i den franska debatten som menar att klimatmötet borde ha skjutits på framtiden, bland dem journalisten Jihane Habachi. Franska statens “speciellt utsände för bevarandet av planeten” Nicolas Hulot förstod kritiken till viss del:
– Det gör mig sorgsen att inte kunna genomföra stora medborgerliga marchen som jag hade tänkt delta i med mina barn. Men det vore ännu värre att ställa in alltsammans eller att något tragiskt skulle inträffa, sa han i ett uttalande.
Han tycker att genomförandet av klimatmötet på utsatt tid är en viktig symbolhandling som visar att Frankrike inte skadats i grunden av attentaten. Lite grann oroar det honom dock att klimatfrågan hamnar i terrorns skugga.
– Men jag tror att styrkan i att samlas är stark och kommer att sätta ljuset på de här frågorna igen.
Samlas för minnesstund
Samtidigt är de flesta överens om att mötet kommer att färgas av terrorattackerna. I samband med klimatkonferensens öppnande idag ska president François Hollande samla de 143 statscheferna för en minnestund som hedrar de 130 terroroffren. Först efter det kan de sätta igång med de möten och förhandlingar som bland annat syftar till att begränsa den globala uppvärmningen till plus två grader och undvika diverse dramatiska effekter som översvämningar och andra naturkatastrofer.
Enkät
1 Tror du terrorattackerna tar fokus från klimatfrågorna inför COP21?
2 Är du rädd eller litar du på att myndigheterna upprätthåller säkerheten under klimatmötet?
3 Är det rätt att genomföra klimatmötet?
Chantalle
1. Ja, absolut. Det är ett trauma vi inte kommit över.
2. Jag är rädd och kommer inte att medverka vid någon manifestation eller någon annan publik sammankomst, men annars fortsätter livet som vanligt.
3. Ja, det måste genomföras precis som det var tänkt.
Catherine
1. Ja, utan tvekan. Terrorattackerna tar fokus från alla andra frågor.
2. Jag är också rädd och undviker alla folksamlingar. Men en vanlig promenad är jag inte rädd att ta.
3. Ja, det är rätt att genomföra mötet.
Ophélie Jacquet
1. Ja, terrorattackerna är fortfarande huvudtema i Frankrike.
2. Jag känner mig säkrare än vanligt inför klimatmötet, det kommer att vara poliser och militärer överallt.
3. Ja det är rätt.
Charles Chhauw
1. Ja, det har varit chockartat och är det fortfarande.
2. Jag är rädd. Säkerhetspådraget räcker inte. De har redan visat att de inte kunde skydda medborgarna och jag tror att det kommer att hända igen.
3. Det är ändå rätt att genomföra mötet, vi måste fortsätta med våra liv.