Minst 636 lobbyister direkt kopplade till fossilindustrin deltog under förra årets klimattoppmöte i egyptiska Sharm el-Sheikh, lågt räknat. Det är 20 procent fler än vid mötet i Glasgow året innan enligt en färsk analys.
– Då är uppskattningen ändå troligen konservativ, eftersom vår metodik bygger på offentliga källor och på att delegaterna själva avslöjar sina kopplingar till fossilbränsleintressen, och många lobbyister kan välja att dölja den kopplingen, säger Barnaby Pace, kampanjledare på frivilligorganisationen Global Witness som tagit fram analysen.
Mutade polisen
I flera fall är lobbyisterna direkt inbjudna av regeringar som en del av ländernas officiella delegationer.
Chefer från oljejätten Enbridge representerade exempelvis Kanada i höstas. Enbridge har bland annat kritiserats för utbyggnaden av en kontroversiell pipeline från oljesandsfälten i Alberta till raffinaderier i den amerikanska delstaten Minnesota. Nyligen avslöjade The Guardian att Enbridge betalat miljontals dollar till Minnesotapolisen för att övervaka och gripa klimataktivister som protesterar mot bygget.
Att dra i trådarna från toppen är ett av de mest effektiva sätten att styra hela marionetteatern.
Enbridge-cheferna var inte ensamma på Cop27, de hade sällskap av toppchefer från fossilbolag som BP, Total och Equinor, vid sidan av en lång rad handelsorganisationer och PR-firmor som också såg till fossilbolagens intressen.
Effektiv lobbyism
Fossilindustrins lobbyarbete pågår varje dag, året om, på en lång rad arenor. Fossilbolagens närvaro på de globala klimatkonferenserna intar ändå en särställning i påverkansarbetet, enligt Rachel Jackson, som är chef för klimatforskning och policy på frivilligorganisationen Corporate Accountability. Corporate Accountability har under lång tid kartlagt fossilindustrins inflytande på klimatpolitiken, och bland annat analyserat fossillobbyismen under Cop tillsammans med Global Witness.
– Det är på Cop världens övergripande svar på klimatförändringarna förhandlas och koordineras. Om fossilindustrin kan försvaga de globala avtalen, försvagas även klimatpolitiken på nationell och lokal nivå, säger Rachel Jackson.
– Att dra i trådarna från toppen är ett av de mest effektiva sätten att styra hela marionetteatern, tillägger hon.
Av allt att döma fungerar strategin. Nya oljefält öppnas på löpande band och oljeolagens vinstrekord utgör en inverterad spegelbild av koncentrationen av växthusgaser i atmosfären.
Branschens inflytande över de årliga klimatkonferenserna syns tydligt även i resultaten från FN-förhandlingarna, säger Rachel Jackson.
– UNFCCC (också kallat Klimatkonventionen vars representanter möts under Cop) har ännu inte ens formellt erkänt behovet av att fasa ut fossila bränslen på ett rättvist sätt.
– År efter år sopas riktiga lösningar och rättvisa, vetenskapsbaserade politiska förslag bort från bordet till förmån för fossilindustrins falska utvägar, säger hon.
Öppen lobbying inte tillåten
Till klimatmötet i Glasgow 2021 skickade ett hundratal fossilföretag ett drygt femhundratal lobbyister, vilket gjorde olje- och fossilgaslobbyn till mötets största enskilda grupp. Patricia Espinosa, verkställande sekreterare för FN:s klimatbyrå, sa då till CNN att FN inte bjuder in eller erkänner någon officiell delegation av fossilbränsleföretag, men att UNFCCC inte har någon kontroll över vilka personer varje land registrerar som delegater.
Att vara del av ett lands delegation ger större tillgång till evenemanget, inklusive – i teorin – till själva förhandlingarna.
”Det är upp till varje regering att ackreditera representanter till sina delegationer,” sa Espinosa. ”Vi tillåter inte öppen lobbying eller öppen marknadsföring av olja och gas, naturligtvis, det skulle strida mot målen i Parisavtalet och konventionen,” fortsatte hon.
En räv i hönsgården
Av de drygt 600 identifierade fossilbränslelobbyisterna som deltog i fjol ingick ett par hundra i 29 olika länders officiella delegationer.
– Att vara del av ett lands delegation ger större tillgång till evenemanget, inklusive – i teorin – till själva förhandlingarna, säger Barnarby Pace.
Flest deltagare med direkta kopplingar till fossilindustrin ingick i Förenade arabemiratens delegation. Höstens klimattoppmöte, Cop28, ska hållas just i Förenade arabemiraten (FAE) och för första gången hittills har en oljemagnat – sultan Ahmed al-Jaber, vd för Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) – utsetts att leda mötet.
– Det är som att låta räven vakta hönsgården. UNFCCC måste införa regler som begränsar fossillobbyns roll, liknande det internationella förbudet mot tobaksindustrins lobbyister i folkhälsopolitiken, säger han.
”Klar oro”
Någon sådan regelskärpning är ingenting som Vicki Hollub, vd för Oxy, en stor amerikansk olje- och fossilgasproducent, väntar sig inför årets förhandlingar. Tvärtom.
– Vicki Hollub har förutspått att fossilbolagen kommer att släppas in till de klimatförhandlingar som äger rum i oljeproducerande länder, säger Barnaby Pace.
Som Förenade arabemiraten. Förra året var Vicki Hollub från USA själv en del av Förenade arabemiratens officiella delegation.
– Det kan ha gett henne större tillgång till de faktiska förhandlingarna. Vi såg inga bevis för att hon medverkade i förhandlingarna men med tanke på att hon har talat offentligt om att hon vill påverka samtalen finns det en klar oro.
Många frågar sig varför fossilindustrin överhuvudtaget tillåts delta under de FN-ledda klimatförhandlingarna.
– Det finns inget förbud mot det. FN:s regler är ofta fastställda i samförstånd bland alla länder och fossilbränsleindustrin har fortfarande stor politisk makt i många länder, säger Barnaby Pace.
Även Rachel Jackson framhåller de tajta banden mellan fossilbränsleindustrin och beslutsfattarna.
– En anledning är att regeringarna i länder med stora utsläpp, som USA och EU, jobbar nära med fossilindustrin för att främja industrins intressen. De har alltid skyddat fossilindustrin på bekostnad av människor och planeten.
En annan anledning är att företag från start tillåtits att sponsra konferenserna.
– Så nu är förhandlingarna beroende av pengarna från fossilindustrin. På många sätt tjänar UNFCCC utsläpparnas intressen, säger Rachel Jackson.
”Fantastisk” utnämning
Både USA, EU och FN:s nya klimatchef Simon Stiell har välkomnat sultan Ahmed Al Jaber, vd för världens tolfte största oljeproducent, som ordförande för Cop28. Joe Bidens särskilda sändebud för klimatet, John Kerry, har kallat utnämningen ”fantastisk”.
– Utnämningen av Al Jaber ger en ärlig bild av det globala klimatarbetets allvarliga läge och fossilindustrins otroliga inflytande över världens regeringar, säger Rachel Jackson.
Hon framhåller att utnämningen hotar både legitimiteten och möjligheterna att nå resultat under Cop28.
– Om vi ska ha något hopp om att ta itu med klimatkrisen måste varje Cop vara fritt från fossilindustrins inflytande. Det är fullt möjligt, men än så länge har UNFCCC saknat den politiska viljan att gå den vägen, säger Rachel Jackson.