Klimatlöften från Labor ”långt ifrån tillräckliga”
Bild: Montage: Johan Augustin / Shutterstock /
Dagens ETC
I Australiens parlamentsval gick Labor ut som segrare och kolivraren Scott Morrison fick se sig besegrad. Ett steg närmare en grönare framtid hoppas många, men frågan är om den nya ledningen kommer att agera efter förväntningarna.
Johan Augustin
– Vi tänker rösta på Greens, säger paret Nick Phibbs och Aaron Deane när de går mot vallokalen i Potts Point i östra Sydney på valdagen den 21 maj.
Båda är 38 år och representerar en växande del av Australiens väljare: unga människor som vill se en grönare politik i ett land som på senare tid drabbats av återkommande extremhettor, bränder och översvämningar. Under våren har klimatet toppat opinionsundersökningarnas listor om valets viktigaste frågor.
Nick Phibbs och Aaron Deane förklarar att de har tappat förtroendet för de två största partierna Labor och Liberals. De anser att kol- och oljebolagen har sponsrat de stora partierna allt för länge, varför politiken blivit obalanserad och partierna haft svårt att släppa greppet om fossila energikällor.
Senare samma samma kväll står det klart att Liberals, som har styrt landet i liberal-konservativ koalition med The Nationals i nästan ett decennium, förlorat mot oppositionspartiet, det vänsterinriktade Labor. Greens uppger en ”greenslide” och ser sitt bästa valresultat någonsin samtidigt som så kallade ”independents” – självständiga politiker som inte tillhör något parti utan som på egen hand lyft bland annat hållbarhetsfrågor – visar starka siffror.
Liberals, med premiärministern Scott Morrison – som anklagats för att konsekvent sätta ekonomin, inklusive landets kolexpansion, först– åker ut med buller och brak. Koalitionen har inte sett en liknade förlust på 70 år.
Höga förväntningar
Många invånare hoppas att den nya ledningen ska kunna leda landet i en grönare riktning. Frågan är bara om Labor och landets nye premiärminister Anthony Albanese kommer att kunna leverera enligt förväntningarna.
Labor har gått till val på att minska Australiens utsläpp med 43 procent till 2030 jämfört med 2005 års siffror och nå koldioxidneutralitet till 2050. Det räcker inte på långa vägar för att nå klimatmålen, anser Oliver Toohey, klimatexpert på WWF Australien.
– Vetenskapen är tydlig med vad som behöver göras, säger han och pekar på att Australien måste minska sina utsläpp med 74 procent i förhållande till 2005 års utsläpp samt nå nettonoll till 2035 istället för 2050 för att begränsa den globala upphettningen till max 1,5 grader Celsius.
Han hoppas dock att den nya regeringen ska våga ta de beslut som krävs för att Australien ska bli en ”supermakt inom förnybar energi” – vilket Anthony Albanese vid åtskilliga tillfällen sagt att han har siktet inställt på.
– Jag hoppas att de positiva effekter detta skulle få för ekonomi, jobb och miljö kommer uppmuntra till större åtgärder för framtida regeringar, säger Oliver Toohey.
Ett stort problem i klimatsammanhang som i dagsläget saknar en politisk lösning gäller Australiens stora export av fossil energi. En betydande del av Australiens ekonomi vilar nämligen på export av kol och gas – vilket gör landet till en av världens största miljöbovar.
Exporten måste stoppas
Kan landet nå sina utsläppsmål och samtidigt fortsätta med sin smutsiga export?
Svaret är tydligt nej enligt journalisten och klimat- och energianalytikern Ketan Joshi, som ursprungligen kommer från Australien men numera bor i Norge.
– Redan innan man bränner kol och gas är processen att utvinna dessa resurser extremt utsläppsintensiv, och expansionen av exempelvis gasutvinning har resulterat i att landets utsläpp har hållit sig på ungefär samma nivå under några år istället för att minska.
För att regeringen inom den kommande mandatperioden ska bli så effektiv som möjligt på klimatområdet krävs, till att börja med, att de koleldade kraftverken stängs ner och att det upprättas en ambitiös plan för att nå nettonoll. Därtill måste det, enligt Ketan Joshi, ske en stark tillväxt inom förnybar energi samtidigt som landet upphör med sin fossilgasexport.
Hur kan Australien bli av med sitt dåliga internationella rykte inom klimatområdet?
– Labor måste sluta sätta käppar i hjulet för ambitiösa klimatförhandlingar. De måste även sätta upp mycket starkare mål till 2030. De har årtionden av dåligt arbete att kompensera för, säger Ketan Joshi.
Stark lobby
Att klimatarbetet släpar efter många andra industriländer beror till stor del på att den fossila lobbyverksamheten länge haft en enorm makt i Australien. Och när Anthony Albanese lovar att han ska avsluta ”climate wars”, som syftar på intensiva politiska dispyter om hur och till och med om klimatkrisen ska hanteras, så nämner han fortfarande inte vad han tänker göra åt den inkomstbringande fossilexporten.
Gas- och kollobbyn är väldigt stark på både federal och statlig nivå, förklarar Amanda McKenzie, vd på Climate Council som är Australiens ledande kommunikationsorganisation när det gäller klimatfrågan.
– Vi är medvetna om hur mycket makt de har så vår roll är att fortsätta pressa på från alla håll, säger hon.
Nu börjar dock pressen, även från väljarna, bli kännbar. Climate Councils finansexpert Nicki Hutley säger att ett resultat av det är att många fonder har slutat investera i fossilbranschen.
– Dessutom har konsumenterna börjar dra fossilbolag inför rätta, fortsätter hon.
Många företag har också satt betydligt högre utsläppsminskningsmål än Labor och nu måste regeringens budget, enligt Nicki Hutley, hjälpa dessa bolag till ett snabbt skifte bort från fossila till gröna energikällor.
I en sådan process ingår att återinföra en koldioxidskatt (Australien hade en sådan som dock bara varade i två år, 2012–2014, reds anm) säger hon.
– Det är ett smart sätt att få ner utsläppen.
Att det nyligen genomförda valet innebär ett slags grönt skifte råder det för många ingen tvekan om. Naturkatastroferna som har avlöst varandra har fått väljarna att tänka om.
– Det här var ett val som handlade om klimatet, helt klart, säger Amanda McKenzie.
– Det är inte bara i städerna som frågan är viktig för väljarna utan numera även på landsbygden.