BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kampanjen Fossilgasfällan, fick upp ögonen för projektet GO4LNG i vintras, alltså den fossilgasterminal som ska byggas av Swedegas i Skarvikshamnen på Hisingen, väster om Älvsborgsbron.
– Vi var ett kompisgäng som tyckte det var helt katastrof med tanke på allt som har med klimatvett att göra, förklarar Fanny Sannerud.
Tre månader senare lanserade vännerna den ideellt drivna kampanjen Fossilgasfällan.
– Vi kallar det fossilgas istället för naturgas, säger hon.
Hon förklarar att det gäller att ta hela livscykeln i akt när man bedömer gasens klimatinverkan, inte bara vid förbränningsögonblicket (då ”naturgas” har 25 procent mindre koldioxidutsläpp än olja och 40 procent lägre än kol). Fossilgasen består till största delen av metan, vilket är en mycket kraftigare växthusgas än koldioxid. Under utvinningen slinker metangas ut när fossilgasen tas ur marken och transporteras.
– Så när man lägger ihop alla utsläpp ser man att fossilgas har lika stor klimatpåverkan som kol, eller till och med större, som när gasen tas upp genom fracking, förklarar Fanny Sannerud.
Ideellt engagemang
Vi träffas i hennes ljusa andrahandslägenhet på fjärde våningen nära Stigbergstorget med utsikt över takåsarna. Där bor hon med sambon Andreas Jonsson som läst globala studier och sommarjobbar med att organisera klimatlägret. Fanny är en pigg gammal hästtjej från Upplands Väsby som pluggat samhällsgeografi och global miljöhistoria och flyttade hit för ett och ett halvt år sedan. Miljöintresset har hon sedan studietiden och nu går stora delar av fritiden till ideellt engagemang. Tanken på ett klimatläger väcktes i april.
Lägret organiseras av 350.org och dess svenska gren Fossil Free Sverige tillsammans med Fältbiologerna och Jordens Vänner samt Fossilgasfällan. Fokus ligger på klimatfrågan men arrangörerna har även bjudit in andra typer av aktivister.
– Vi vill ha in perspektiv från fredsrörelsen och feministiska- och antirasistiska rörelsen. Det ska ingå teater, akrobatik, ekofeminism och organisering och även internationella deltagare, säger Fanny.
Även andra aktivister
Lägret ska hållas på fotbollsklubben GAIK på Hisingen, där deltagare ska tälta på fotbollsplaner och ett skogsområde. Workshops kommer att hållas i cirkustält samt mindre varianter och det ska finnas ett kreativt ”artivist space”.
– Det blir mycket aktionsträningar, i allt ifrån hur man tar demokratiska beslut i grupper, till hur man trappar ned situationer som är hotfulla, säger Fanny Sannerud.
På kvällarna blir det poetry slam, open stage och spelningar. Allt är gratis och bekostas av Jordens vänner och 350.org.
Gemensam vision
Hon hoppas att ge deltagarna bättre kött på benen kring hur man organiserar sig och lära sig mer om varandras kamper. Hon vill skapa en gemensam vision om ett hållbart samhälle. Lägret kommer att avslutas med en gångdemonstration (över Älvsborgsbron om tillstånd ges) och en båtaktion, med aktivister som paddlar ut till den planerade fossilgasterminalsplatsen och reser banderoller. Demonstrationen är öppen för alla och kommer att avslutas med en stillastående manifestation med kulturinslag vid Röda Sten.
Slutligt beslut av Baylan
Byggplanen och miljökonsekvensbeskrivningen av fossilgasterminalen GO4LNG är redan klara, berättar Fanny Sannerud, det enda som återstår är en komplettering av Swedegas koncessionsansökan om att använda terminalen när den står klar. I höst ska det slutliga byggnadsbeslutet tas av energiminister Ibrahim Baylan.
– Det finns redan jättemycket olja i hamnen och nu vill de bygga ut ännu mer fossilt, det rimmar illa med att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation, avslutar Fanny Sannerud.