Däggdjur, fiskar, fåglar och kräldjur – i alla grupper har beståndet minskat rejält sedan 1970. Och trenden är global, även om nedgången är allra tydligast i tropiska områden, enligt Världsnaturfondens nya rapport Living Planet Report 2022.
– Det är en skrämmande minskning överallt, men kanske allra mest där. Det är tydligt att det pågår något väldigt oroväckande i naturen. Många forskare pratar om det sjätte massutdöendet. Det senaste var när dinosaurierna dog ut. Till skillnad från då är det nu människor som är den stora drivkraften till varför det här sker, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.
Den allra främsta orsaken till den stora nedgången i bestånden är markomvandling. I regnskogsområden innebär det att skog avverkas för det ska skapas jordbruksmark, som till exempel används till sojaodling eller palmoljeplantager. Men även städers expandering spelar in, liksom utsläpp av miljögifter och exploatering av arter genom jakt och fiske. Ett annat stort hot är den pågående klimatkrisen, som riskerar att få allt större konsekvenser för djurlivet.
– Fortsätter uppvärmningen som den gör just nu och medeltemperaturen höjs med 1,5-2 grader kommer det vara klimatförändringarna som driver på den här utvecklingen med minskat bestånd allra mest, säger Gustaf Lind.
Minskar även i Sverige
Även det svenska djurbeståndet har påverkats. Rapporten mäter inte djurarter i Sverige specifikt, men däremot mäts arter som finns i Sverige. Det ihop med uppgifter från Sveriges lantbruksuniversitets (SLU:s) artdatabank, gör att det går att dra slutsatsen att den globala trenden också syns här:
– Runt 2200 arter är hotade i Sverige, varav 86 är ryggradsdjur. Förklaringarna till att det ser ut så är desamma som i resten av världen, som skogsbruket med kalhyggen, föroreningar i sjöar och vattendrag och exploatering.
Vad krävs för att utvecklingen ska vända?
– Politisk vilja och konkreta beslut. I december har FN:s kommission för biologisk mångfald möte, då ska man förhandla om en tioårsplan. Där hoppas vi på ett ambitiöst globalt ramverk, där man bland annat fattar beslut om att skydda 30 procent av alla land- och vattenområden. Att bromsa klimatförändringarna är också nödvändigt. I Sverige måste vi jobba hårdare för att skydda mer naturskog, och använda skogsbruksmetoder som tar mer hänsyn till den biologiska mångfalden.
Varför är det allvarligt att beståndet minskar så här mycket?
– Naturen har ju ett värde i sig själv, men det finns även ett värde i att man som människa kan se och förundras över alla fantastiska arter som finns. Sedan finns det också ett ekonomiskt värde i naturen. Vårt samhälle är beroende av att ekosystemet fungerar, att det levererar rent vatten, att våra grödor pollineras. Personligen blir jag väldigt ledsen av den här utvecklingen. Hur kommer det se ut för framtida generationer? Det är nu vi måste göra insatser för att skydda naturen, vi kan inte vänta tills det blir för sent.