Bara minuter senare hade hundratals unga skolstrejkare följt uppmaningen under hashtaggen #ClimateStrikeOnline.
– #Climatestrikeonline löser säkerhetsaspekten och gör samtidigt att vi kan fortsätta sprida budskapet och synas i media, säger Katie Riley, 17, från Birmingham, England.
Katie Riley har varit engagaerad i FFF:s brittiska gren UK Student Climate Network (UKSCN) sedan februari 2019.
– Vi kör för närvarande tre huvudkampanjer för att hålla momentum tills vi kan börja strejka som vanligt igen; Polluters out, Classrooms for climate and Climate strike online, säger hon.
Classrooms for climate är en kampanj för att brittiska skolor ska deklarera klimatnödläge och tillåta fler unga att delta i rörelsen medan de fortfarande går i skolan.
Webinars och posters
Den 24 april skulle årets första stora globala skolstrejk för klimatet ha samlat miljoner på gatorna över hela världen. Men precis som fredagsstrejkerna måste den internationella jättemanifestationen flytta in på nätet.
– Vi vet inte ännu hur en så stor global strejk bäst kan organiseras digitalt, men det pågår mycket diskussioner on line om det internationellt, säger strejkorganisatören Ell Jarl, 18, från Stockholm.
Under tiden fortsätter protesterna även här i Sverige både med traditionella metoder som som mejl och brev till politiker och opinionsbildning i sociala medier, men också med posters som sätts upp i fönstren. En annan idé som poppat upp är klimatskola på nätet.
– I Tyskland organiseras webinars med inbjudna professorer, om hur forskning i grunden fungerar. Med den kunskapen om helheten är det lättare att förstå klimatkrisen också, säger hon.
– Det är spännande och utmanande att försöka hitta sätt att hjälpa samhället som vi inte har tänkt på tidigare.
Inställda aktioner
Även det globala miljönätverket Extinction Rebellion, XR, har tvingats tänka om och ställa in planerade aktioner, bland annat en i Stockholm nu på måndag.
– Vi skulle ha uppmärksammat att stadsfullmäktige tar upp frågan om att utlysa klimatnödläge. Men det känns som fel fokus nu och vi vill inte skapa folksamlingar och riskera att sprida smittan, säger Gunilla Holback, som är aktiv inom Extinctinon Rebellion Stockholm.
En planerad massaktion i Stockholm den 6 juni har också ställts in.
– Vi hoppas kunna arrangera någon annan typ av aktion istället, och omvärderar och planerar nu för att hitta nya vägar framåt.
Vad det kan bli är för tidigt att säga.
– För oss är det viktigt att fortsätta visa att vi bryr oss om människor och att vi lyssnar på vetenskapen, precis som när det gäller klimatkrisen. Just nu är det fokus på pandemin. Det är en utmaning, eftersom vår strategi är att samla mycket människor, säger Gunilla Holback.
Ell Jarl hoppas att det ska gå att genomföra en digital global skolstrejk i april, både för klimatet men också för alla unga som kan sitta mer eller mindre isolerade hemma.
– Det är exra viktigt att aktivera sig tillsammans på olika sätt nu när gymnasierna har stängt, säger hon.