– Det här är det mest ojämlika COP-toppmötet någonsin, säger Pascoe Sabido till Dagens ETC. Han är researcher och kampanjledare på miljöorganisationen Corporate Europe Observatory och har varit med på flera tidigare klimattoppmöten.
Problem med visum
Hans kritik syftar på att många länder i det globala Syd ännu inte fått tillgång till covid-19-vaccin, medan klimattoppmötets värdland Storbritannien inte velat utfärda viseringar till icke-vaccinerade deltagare. Istället lovade London att förse vissa länder, framför allt de som påverkas mest av klimatkrisen, med vaccin, men lyckades inte uppfylla sina åtaganden. Slutligen ändrade landet i all hast på viseringsreglerna, men då var det för sent för många att hinna få sitt visum i tid.
– Det pågående klimattoppmötet domineras därmed av länder som är mest ansvariga för klimatkrisen, säger Pascoe Sabido.
De aktivister som ändå har lyckats ta sig till Glasgow – vilket också har försvårats väldigt av bristen på billigt boende – har i många fall upptäckt att de inte får komma in på konferensområdet, trots att de ansökt om ackreditering. Alla NGO-konferenser som skulle äga rum i toppmötets lokaler parallellt med att världsledarna talade ställdes till exempel in utan förvarning.
– Regeringscheferna behöver ta ansvar för det sämst planerade och genomförda COP-mötet i historien. Många från det globala Syd exkluderades redan på förhand, och de som har riskerat sin hälsa för att delta har fått vänta i timmar i köer. De får inte komma in i förhandlingsrummen och har inte ens haft möjlighet att delta digitalt, säger Asad Rehman från den fattigdomsbekämpande organisationen War on Want till Dagens ETC, och fortsätter:
– COP håller på att förvandlas till en privat klubb för rika förorenare på bekostnad av folket.
Greta Thunberg, på plats i Glasgow, lägger även hon sitt hopp hos folket.
”Just nu träffas våra så kallade ledare i Glasgow på COP26. De använder grönmålning och snärtig retorik för att det ska verka som att de agerar och bryr sig. Allt detta medan folk bokstavligt talat dör av deras brist på handling. De har redan gett upp på 1,5-gradersmålet”, skriver hon i ett Instragram-inlägg på tisdagskvällen, och fortsätter:
”Men vi kan inte låta dem komma undan. Tiden rinner ut. Förändringen kommer inte att komma från dessa konferensrum utan från utsidan. Alla som kan, gå med i kampen! Kom till klimatstrejken på fredag (Kelvingrove Park kl 11), och klimatmarschen på lördag (Kelvingrove Park kl 11.30) för att göra din röst hörd. Tillsammans är vi starka.”
Enkät: De har åkt till Glasgow för att protestera
Ulf Jarnefjord
66, Göteborg, expert på europafacket ETUC.
Ska du klimatstrejka?
– Självklart! Jag har deltagit i samtliga stora klimatstrejker och deltar både på fredag, tillsammans med ungdomarna i FFF, och på lördag då vi kommer bilda ett enormt stort fackligt block.
Vad driver dig att delta?
– Jag deltar i strejken för att försöka rädda mina barn och barnbarns framtid på denna planet. Vi har ju bara en planet och den, tillsammans med vårt samhälle, håller snabbt på att förstöras. Det gäller både klimat, miljö och den biologiska mångfalden. Vi har en ”kod röd för mänskligheten”, som FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa i somras.
Vad har du för förväntningar på mötet?
– Efter att varit med sedan Köpenhamn 2009 har jag inga stora förhoppningar på att detta blir det COP som löser klimatkrisen. Utspelen om avskogningen har diskuterats och avtalats om i decennier utan något resultat. Det känns som väldigt mycket greenwashing. Den stora och viktiga frågan är hur länderna ska få till stödet till det globala Syd. 100 miljarder dollar per år till den gröna fonden borde vara ett golv. Sedan kräver vi inom världsfacket ITUC att finansiering till ”skador och förluster” sker separat, med extra pengar vid sidan om den gröna klimatfonden.
Vilket budskap vill du sända till makthavarna?
– Utan en social hållbarhet och klimaträttvisa för alla kommer vi inte att få med oss arbetare och människor på den nödvändiga omställningen. Makthavarna måste till slut förstå att det offentliga, det vill säga staten själv, måste ta mycket större ansvar för omställningen. Vi måste göra motstånd mot den nyliberala marknadskapitalismen och vi behöver ta tillbaka det som stulits från oss, för allt lyckas med omstrukturering samt omställning till ett hållbart samhälle för alla.
Sigrid Magnusdotter
25, Malmö, nyutbildad stadsplanerare och miljövetare.
Vad gör du i Glasgow?
– Jag är här för att protestera och vara en röst för rörelsen och för alla som inte kan vara här. Vi deltar på demonstrationer, workshops och nätverkar med aktivister från andra delar av världen.
Vad har du för förväntningar på mötet?
– Lärdomar från tidigare är att det inte är värt att ha några förväntningar för att undvika att bli besviken. Min önskan är dock att makthavare i världen fattar de beslut som krävs för att vi ska kunna klara tvågradersmålet med marginal.
Vad står det på din skylt på fredag?
– Kapitalismen kan aldrig lösa klimatkrisen.
Vad hoppas du ta med dig hem?
– Det är lite tidigt att säga. Jag hoppas på en känsla av att miljörörelsen är stark tillsammans och att den har kapacitet att vinna över fossilkapitalet.
Najla Vallander
27, Stockholm, jobbar med hållbarhetsdata i finansbranschen.
Hur är det i Glasgow?
– Det är spännande! Hela världen riktar sina ögon hit just nu. Världsledare, förhandlare, företrädare för civilsamhället och den privata sektorn, forskare och aktivister samlas av en gemensam orsak: att vilja bekämpa klimatkrisen. Det är en blandad stämning med en viss gnista av hopp, men samtidigt finns en risk att hoppet krossas om världens ledare misslyckas.
Vad har du för förväntningar på mötet?
– Att politiker och makthavare ställer egna och kapitalistiskt baserade intressen åt sidan för att ta itu med en av de mest akuta kriser som hotar livet på planeten. Förhandlingarna behöver leda till åtgärder som är rättvisa, där de största utsläpparna tar ansvar och ger stöd till länder som är mest sårbara för klimatförändringar trots att de inte alls har en lika stor del i de totala globala utsläppen. Det är också extremt viktigt att mötet inkluderar röster från ursprungsbefolkningar runtom i världen som står i frontlinjen för klimatförändringar, samt ungdomars och klimataktivisters röster.
Vad står det på din protestskylt på fredag?
Enough
Bla
Bla
Bla
Vad tar du med dig hem?
– Känslan jag får av att se gräsrotsrörelser, som påminner mig om att agerande kommer från en genuin omsorg för det som är viktigt. Känslan av att det som är heligt och ovärderligt är det som kommer att segra i slutändan, till skillnad från enbart ekonomiska och politiska intressen.