VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Dålig luft i många städer
Bland annat har de kommit fram till att 87 procent av städerna i världen har en luftkvalité som bryter mot Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer för luftföroreningar. Klimatförändringarna har också påverkat jordbruket – de senaste 15 åren har den globala jordbruksproduktionen minskat med nästan sex procent.
Fortsätter temperaturerna stiga väntas produktionen minska ytterligare, till exempel räknar man med att risproduktionen minskar med elva procent för varje grad celsius av global temperaturökning. Därmed ökar risken för undernäring.
– Den här rapporten visar tydligt hur klimatförändringar redan idag påverkar hälsan hos befolkningar över jorden. Samtidigt är det viktigt att poängtera att samhällen med minst klimatpåverkan och särskilt utsatta människor drabbas oproportionerligt hårt, säger Joacim Rocklöv, docent vid enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Utsatta drabbas hårdast
Just undernäring väntas bli den allra största hälsoeffekten av klimatförändringarna. Men det är inte bara det som kommer att drabba människor i utsatta delar av världen, de löper också allt större risk att utsättas för värmeböljor och denguefeber. Redan idag kan man konstatera att myggors förmåga att sprida denguefeber har ökat i och med klimatförändringarna.
Dessutom drabbas den fattigare delen av världen i högre grad av väderrelaterade katastrofer – sedan år 2000 har antalet sådana ökat med 46 procent. Fortsätter utvecklingen hotar de senaste 50 årens framsteg inom global hälsa att undermineras.
– Vi har bara börjat se konsekvenserna av klimatförändringarna. Tidigare än vi kan ana kommer vi att nå en brytpunkt, där vi inte kan hejda effekterna längre, säger professor Hugh Montgomery, The Lancet Countdowns vice ordförande, till The Independent.
Samtidigt poängterar ännu en forskare att det fortfarande går att göra något.
– Vi har fortfarande möjlighet att vända en stundande akut hälsosituation till detta århundrades viktigaste framsteg för global hälsa. De hälsomässiga och ekonomiska fördelarna av att agera är enorma, säger Peter Byass, professor i global hälsa vid Umeå universitet.