Enligt rapporten leder det förändrade klimatet redan nu till att människor inte kan ta sig ur fattigdomen. Och om inga ”snabba, inkluderande och klimatsmarta” åtgärder sätts in, samtidigt som utsläppen minskar, så kan ytterligare 100 miljoner människor tvingas leva i fattigdom år 2030, enligt rapporten.
Världens fattigaste riskerar enligt rapportförfattarna att drabbas av bland annat minskade skördar, ökade matpriser samt en ökad smittspridning på grund av värmeböljor och översvämningar.
Enligt rapporten kan detta slå undan de framgångar som gjorts i kampen mot fattigdomen och knuffa tillbaka människor i fattigdom, i synnerhet i Afrika och Sydasien.
Krävs kraftfulla åtgärder
Världsbankens chef Jim Yong Kim påpekar att om kampen mot fattigdomen ska lyckas krävs det kraftfulla åtgärder för att minska det klimathot som världens fattiga står inför, och en dramatisk minskning av de skadliga utsläppen.
– Klimatförändringarna drabbar de fattigaste värst och vi ställs nu inför utmaningen att skydda tiotals miljoner människor från att falla ner i extrem fattigdom på grund av ett förändrat klimat, säger Jim Yong Kim.
Harjeet Singh, klimatchef vid biståndsorganisationen Actionaid, säger att uppgifterna i rapporten inte är nya, men att det är bra att den understryker att kampen mot fattigdomen kräver åtgärder mot klimatförändringarna.
Louise Whiting, expert vid den brittiska organisationen Wateraid, säger att världens fattigaste löper störst risk att drabbas av klimatförändringarna samtidigt som dessa befolkningar saknar de resurser som krävs för att kunna anpassa sig till klimatrelaterade problem.
– Våra analyser visar att bara i Bangladesh lever 38 miljoner människor i områden som riskerar att drabbas av klimatrelaterade katastrofer fram till år 2050. Om inget görs så kommer det att innebära ett slut på utvecklingen och ett slut för alla framgångar i kampen mot den extrema fattigdomen, säger hon.