En klar majoritet av svenska folket är positivt inställd till att klimatskadliga subventioner avskaffas, visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Naturskyddsföreningen och som Dagens ETC tagit del av.
När 1 000 tillfrågade personer fick svara på om det är bra eller dåligt att avskaffa subventioner som riskerar att leda till ökade utsläpp – även om det ökar deras privata utgifter – svarade 61 procent mycket eller ganska bra medan 28 procent tyckte att det var mycket eller ganska dåligt.
– 6 av 10 tycker att klimatet är viktigare än billiga flygbiljetter och obegripliga dieselsubventioner, även om det ökar de egna utgifterna. Det blir inte tydligare än så att de flesta svenskar anser att klimatkrisen är viktigare än de plånboksfrågor, som den offentliga debatten ofta reduceras till, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.
”Förväntar sig krafttag”
Sifo-undersökningen visar att andelen som vill avskaffa klimatskadliga subventioner inte skiljer sig särskilt mycket mellan kön och åldersgrupp, även om personer över 65 år tenderar att vara lite mer negativt inställda. När det kommer till partisympatier är stödet störst bland dem som planerar att rösta på Miljöpartiet (80 procent), Vänsterpartiet (78 procent) och Centerpartiet (69 procent). Samtidigt visar undersökningen att det finns ett stöd hos en majoritet av anhängare till samtliga partier.
Utifrån svarsstatistiken går det också att utläsa att personer som bor på landsbygden generellt är något mer positivt inställda till att avskaffa klimatskadliga subventioner än vad stadsbor är. Störst är stödet i norra Mellansverige (71 procent) medan det är svagast i Göteborgsområdet (55 procent).
– Det vi ser i den här undersökningen är ett uttryck för att människor i hela landet, med olika partisympatier, förväntar sig krafttag mot ett systemfel som är en viktig orsak till att svenska utsläpp faktiskt inte minskar och de svenska klimatmålen blir svåra att nå, säger Johanna Sandahl.
I den politiska debatten hörs ofta argument om hur exempelvis högre bensinskatt skulle slå hårt mot landsbygden – men enligt den här studien finns det ett stort stöd för högre skatter på klimatskadliga verksamheter bland dem som bor utanför städerna. Hur ser du på det?
– Människor på landsbygden är precis lika medvetna och engagerade i klimatfrågor som de som bor i städerna, och klimatförändringarna kommer att slå hårt mot både stad och land. Jag tror många är trötta på att utmålas som offer och användas som argument mot en tuffare klimatpolitik. Även om borttagna subventioner kan medföra kostnadsökningar för vissa individer och företag är vi alla vinnare genom en bättre miljö och mindre slösande med statens resurser.
Vill reformera resebidraget
Johanna Sandahl tar reseavdraget för bilpendling som exempel på en subvention som är utformad för att gynna just boende på landsbygden, men som i praktiken inneburit något annat.
– Merparten av pengarna går till storstadsbor och till fusk. Ett reformerat reseavdrag skulle gynna landsbygden men till en lägre kostnad och med lägre utsläpp som följd.
Hon uppmanar politikerna att inte underskatta väljarna när det kommer till klimatfrågorna, som hon anser är för viktiga för att reduceras till höger-vänster- eller stad-landfrågor.
– De politiska partierna måste ta till sig att väljarkåren ger dem ett tydligt mandat att våga rensa i soppan av gamla, omotiverade statliga stöd till verksamhet som förstör framtiden för våra barn.