Klimatengagerade tystas av trakasserier: ”Uppenbart SD som hetsar”
Dagens ETC
Medan klimatfrågan inkorporeras i ytterhögerns kulturkrig förvandlas hat till en del av vardagen för klimatengagerade. Nu vittnar flera om en situation där forskare, journalister och aktivister tystas.
Frida Hylander är klimatpsykolog och del av en grupp på fyra som föreläser, utbildar och konsulterar i skärningspunkten mellan klimat och psykologi. Hon är också en flitig twittrare.
– Inför valet var det väldigt mycket aktivitet på internetforum från SD-håll. Många av oss i klimatrörelsen märkte att det var stora mängder hat och hot, och en del av det var ju orkestrerat av en SD-betald trollfabrik, säger hon.
Dagens ETC kunde i september 2022 avslöja att en grupp nätkrigare avlönas från SD och får order från partiledningen om att skapa drev mot myndigheter och politiska motståndare. Frida Hylander reagerade på att avslöjandet möttes av tystnad från de övriga regeringspartierna.
– Jag uppfattade det som ett tyst medgivande till strategin som går ut på att försöka skrämma och tysta. För mig var det ett väldigt tydligt skifte och det gjorde mig ganska rädd.
En månad efter avslöjandet ingick M, KD och L ett regeringssamarbete med stöd av SD. Flera personer som är aktiva i klimatdebatten vittnar om att hat och hot har ökat sedan dess. Att personer som häver ur sig föraktfulla kommentarer om journalister, forskare och aktivister nu intar höga politiska poster framhävs som en viktig orsak till ökningen. När Dagens ETC ringer runt är det tydligt att ämnet är känsligt. Journalister är försiktiga med vad de säger och av rädsla för att förvärra situationen tackar de mest utsatta nej till att uttala sig.
Klimatexperter självcensurerar
Även Dagens Nyheters klimatredaktör Peter Alestig upplever att trakasserierna är omfattande. Den senare framhäver att det tycks vara värre för kvinnliga kollegor, vilket är en upplevelse som bekräftas av forskning från Lunds universitet.
Och det är inte bara mediemänniskor som utsätts, säger Lisa Röstlund, som är granskande miljöreporter på Dagens Nyheter.
– Forskare vittnar om att hatet och hotet mot dem har ökat parallellt med att det legitimeras på hög politisk nivå.
En effekt är att människor tystas.
– Det är ett jättestort problem. Jag har branschkollegor som tycker att det är fruktansvärt jobbigt och funderar på att sluta rapportera om de här ämnena för att de blir så utsatta, säger Lisa Röstlund.
Det är en bild som bekräftas av Peter Alestig. Han skriver i ett mejl att högt uppsatta mediechefer blir skrämda av hatet, och som ett resultat av detta intar en mer försiktig hållning i frågan. Men inte alla:
”Andra chefer gör det motsatta och står upp och stöttar sina reportrar – det är, som jag ser det, oerhört viktigt i läget vi befinner oss i. Budbärarna ska inte skrämmas till tystnad”, skriver han.
En ny sorts moderater
Pär Holmgren är Europaparlamentariker för Miljöpartiet och utbildad meteorolog. I drygt 30 år har han varit aktiv i klimatdebatten, som han anser har bytt karaktär under den perioden.
– På 90-talet bestod kritiken av vetenskapliga, granskande argument. Nu är det ofta mer eller mindre varianter på att ”du är en idiot”.
SD har profilerat sig alltmer inom klimatfrågan, med framträdande röster som Jessica Stegrud och klimatförnekaren Elsa Widding (numera politisk vilde). Klimatkrisens allvar ifrågasätts återkommande och partiföreträdare har vid flertalet tillfällen uttryckt sig nedlåtande om klimataktivister som Greta Thunberg samtidigt som de förordar hårdare tag mot demonstranter.
På senare tid har även de borgerliga partiernas klimatretorik förändrats, säger Pär Holmgren.
– Det är uppenbart att det är SD som hetsar på hatet. Men även när man jämför dagens moderater med Reinfeldt-regeringen finns det en skillnad. På den tiden hade de en vetenskaplig förståelse för problemet. De hade inte de visioner som jag tyckte att de borde, men det gick ändå att diskutera med dem eftersom vi hade ungefär samma världsbild.
”Tidöpartierna har ett stort ansvar”
Frida Hylander anser att Tidöpartierna har ett stort ansvar för att motverka hatdrevet.
– Om man har ett samarbete behöver man säkerställa att alla parter håller sig till schyssta spelregler. Jag tycker det är helt vettlöst att så många förtroendevalda politiker får använda så mycket hatretorik i det offentliga rummet, utan att det får några som helst konsekvenser.
Att regeringen inte tar avstånd från dylika kommentarer uppfattar Frida Hylander som ett tyst medgivande.
– Det känns som att det inte längre finns en enighet hos alla etablerade partier om att det inte är okej att använda sig av hat och hot.
Dagens ETC har sökt företrädare för samtliga Tidöpartier. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) svarar via sin pressekreterare Sara E. Persson att det är viktigt att alla kan delta i det offentliga samtalet utan att utsättas för hot och hat och att ”det är allvarligt att journalister avstår från att rapportera kring vissa ämnen eller till och med lämnar sina uppdrag.” Hon nämner också den lagrådsremiss om skärpta straff för brott mot bland annat journalister som regeringen lämnade i mars (efter, kan tilläggas, en utredning tillsatt av regeringen Löfven). Något tydligare svar på kulturministerns hållning gentemot SD:s syn på klimatet och klimatrörelsen får Dagens ETC inte.