– Någonting måste göras för att stoppa klimatförändringarna men för att kunna sätta politisk press behöver vi nå fler män-niskor, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vill lyfta positiva initiativ
Ett av syftena med klimat-dagen är att visa vad som är på gång inom klimatrörelsen just nu. Lokala organisationer som Klimatsamling, Fossil free och Visionsverkstaden kommer för att berätta om sin verksamhet.
– Situationen är mycket allvarlig men vi vill också visa upp alla positiva initiativ som görs. Det visar att det finns hopp om att en omställning är möjlig, säger Li Vinthagen.
Klimatdagens huvudtalare är ETC:s grundare Johan Ehrenberg, som förutom att äga ett antal tidningar också driver el-bolaget ETC El.
Under hösten turnerade han genom Sverige för att prata om hur man kan rädda världen med hjälp av solenergi. På klimat-dagen kommer han att prata om vikten av att gå från snack till handling.
– Det finns både pengar och tekniska lösningar för en klimatomställning. Trots det är Sverige fortfarande sämst när det kommer till själva omställningen. Min föreläsning handlar om att det är dags att sluta prata och börja göra.
Varför är vi i Sverige så dåliga på att ställa om?
– Vi har ett politiskt system som är väldigt beroende av de stora företagen och därför är -politikerna väldigt lojala mot dem. Man låtsas som att framtiden hänger på om enskilda personer komposterar eller inte. Det är inget fel att prata om vad enskilda personer ska göra men det är viktigt att ifrågasätta varför de stora aktörerna smiter undan.
Tycker du att ansvaret för omställningen läggs för mycket på privatpersoner?
– Det är inget fel att prata om vad enskilda personer ska göra för jag tycker att alla borde leva klimatsmart. Men många påstår att det är konsumenterna som måste ändra på sig när det i själva verket är producenterna som måste ändra sin produktion. Eftersom företagen aldrig kommer ställa om så länge konsumenterna inte kräver det måste vi konsumenter tvinga företagen att bli miljösmarta, säger han.
”Kan inte sitta och vänta”
Johan Ehrenberg tycker att en av de mest intressanta diskussionerna inom miljörörelsen just nu handlar om ekonomin. Enligt honom kommer klimatfrågan kunna vrida om ekonomin och ställa till problem för kapitalismen. Frågan om ren el är en -annan sak som engagerar honom.
– Vi bestämde nyligen att vi skulle börja producera solel dygnet runt och det går faktiskt.- Energin lagrar vi antingen i batterier eller i form av värme. Nu ska vi skapa ett fullständigt oberoende system baserat på solen, som kan försörja en hel by dygnet runt. Det skulle kunna slå ut kärnkraftverken men just därför kommer många vara tveksamma.
Arrangören Li Vinthagen från Jordens vänner tycker att klimatrörelsens viktigaste uppgift just nu är att börja sätta press på de beslutsfattande politikerna.
– Vi kan inte sitta och vänta på att de ska ta initiativ längre. De är så insnöade på ideologiska frågor och tycker att tillväxt är överordnat allting annat. Politikerna tänker inte om i tillräckligt stor utsträckning men nu är det dags att öka hastigheten, säger hon.
Li Vinthagen ser också fram emot att diskutera flygskatten och divestering som hon tycker är två andra viktiga och aktuella frågor. Under eftermiddagen kommer deltagarna också att diskutera hur de ska få fler att bli klimatorganiserade.
– Vi vet att det finns många som är oroliga över klimatet och vill göra någonting åt det. Men de vet inte alltid var de kan -engagera sig så vi vill bli bättre på att nå ut till dem, säger hon.
Bra framtidsutsikter
Johan Ehrenberg besökte Göteborg under sin höstturné men ser fram emot att komma tillbaka. Han menar att staden har bra framtidsutsikter när det handlar om att bli klimatsmart.
– Egentligen har Göteborg fantastiska förutsättningar att bli en klimatsmart stad men de tas inte tillvara eftersom näringslivet värderas högre. Göteborg hade exempelvis kunnat ha världens renaste sjöfart och det är lätt att hitta saker vi borde göra. Jag vill till exempel bygga ett massivt trähus som drivs av solceller men jag har inte hittat någon lämplig mark än, säger han.
Vad får dig att vara så hoppfull inför framtiden?
– Jag drivs av kraften som uppstår när många personer gör saker. Vi skulle inte ha några elbilar i Sverige om inte de första tusen köptes av människor som var förbannande. Bara man är tillräckligt många kan man ställa krav på en annan infrastruktur. Det går så snabbt när proppen väl har gått och proppen är oftast människors rädsla.