Efter terrordåden i Paris förbjuder nu franska myndigheter alla demonstrationer på offentliga platser i samband med klimattoppmötet. Förbudet gäller alla städer i hela Frankrike. De två största aktionerna i Paris 29 december och 12 december väntades locka hundratusentals deltagare från hela världen.
– Jag finner inte ord för hur sorgligt jag tycker det är att en kris ska ha en så oerhört förstörande och förgörande effekt på lösningen av en annan kris, säger Olivia Linander, samordnare i Fossil Free Sverige.
Hon är själv inblandad i förberedelserna och har det senaste året jobbat intensivt med att arrangera aktioner. Klimatorganisationer från flera länder planerade bland annat en stor sittstrejk i Paris samma dag som mötet avslutas 12 december. Den blir inte av nu, men Olivia Linander säger att organisationerna försöker få ihop ett alternativt arrangemang.
– Vi måste visa världen att civilsamhällets engagemang finns kvar och att vi inte låter oss skrämmas. Därför åker jag ner ändå. Jag vill inte känna efteråt att jag lät bli att ta mig till Paris för att det finns terrorister som inte vill att jag ska dit. Och det är viktigt att civilsamhället finns på plats så vi får sista ordet.
Uttrycker förståelse
Olivia Linander uttrycker förståelse för att myndigheterna måste prioritera säkerheten på offentliga platser efter terrordåden men är samtidigt kritisk till att de valt att förbjuda just demonstrationerna.
– Man har valt att låta Cop21 solutions fortgå, vilket är en stor mässa där företag samlas för att visa sina lösningar på klimatkrisen. Det är alltså en stor samling lobbyister, och det är också en sammankomst som borde utgöra en säkerhetsrisk. Men man har valt att prioritera bolagen framför civilsamhället, säger Olivia Linander.
Hur många som nu kommer att stanna hemma istället för att resa till Paris är svårt att uppskatta, menar hon. Mycket hänger på klimatorganisationerna själva och det alternativa arrangemang som planeras 12 december.
– Jag tror det beror mycket på vilka besked vi ger och vad vi kommer fram till men det är jättesvårt att säga. Lyckas vi reagera snabbt på detta och skapar en kreativ kraft så tror jag bara en tredjedel eller en fjärdedel väljer att stanna hemma. Men om vi inte är snabba nog med att kommunicera ut planen finns det en risk att många stannar hemma, i alla fall från länder som Sverige eftersom det är en ganska lång resa till Paris med buss eller tåg.