BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I torsdags var Xiuhtezcatl (uttalas Shu-tez-katl) Martinez i Stockholm för att motta förstapriset i tävlingen Children’s climate prize, som delas ut till unga klimathjältar. Prisceremonin hölls på en gala i Södertälje dit barn från alla kontinenter kommit för att diskutera klimatfrågan.
– Det är dags att lyfta fram de unga ledare som finns över hela världen och låta deras röster höras. Jag är bara en av dem, säger han.
Började i tidig ålder
Livet som klimataktivist började redan vid sex års ålder, då Xiuhtezcatl Martinez för första gången talade inför hundratals människor om de klimatförändringar som hotar vår existens på jorden.
– Jag tyckte verkligen att unga behövde lära sig om vår samhörighet med jorden och vårt ansvar för att skydda planeten, säger han.
Vid nio års ålder blev han känd bland kommunens tjänstemän i hemstaden Boulder, Colorado, för att driva igenom ett förbud mot bekämpningsmedel i stadens parker. Vid tolv år lyckades han få till stånd lokala förbud mot den kontroversiella oljeutvinningsmetoden fracking i Boulder.
Stärkt av erfarenheten att folk faktiskt lyssnade på vad han sa, att det gick att förändra saker, fortsatte han sitt engagemang.
Idag bär han på sina axlar den organisation hans mor en gång startade – Earth Guardians – en global organisation av unga aktivister, konstnärer och musiker som arbetar tillsammans för att skapa en positiv förändring.
Hans föräldrar är båda erfarna aktivister. Hans mamma Tamara Roske grundade Earth Guardians i Hawaii 1992, och pappan Siri Martinez har lärt honom allt om deras aztekiska kulturarv.
– Min bakgrund som ursprungsfolk har gjort att jag har en väldigt nära relation till naturen och att jag är medveten om hur jag påverkar den. Det tror jag har spelat stor roll för det jag gör.
Att USA nyligen valde klimatförnekaren Donald Trump till president oroar honom.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är skrämmande att han sitter vid makten. Men jag ser det samtidigt som hoppfullt eftersom människor nu reser sig och gör motstånd. Den största krisen av alla kan också innebära den största förändringen av alla, säger han.
– Vi ser fredliga anti-Trumpdemonstrationer över hela landet nu. Folk är förbannade. Det demokratiska systemet har svikit oss och gett oss en man som inte ens är politiker, utan affärsman. Han är ett skämt!
Det dröjer inte länge innan han ska konfrontera den nya regeringen – i rätten. Xiuhtezcatl Martinez har nämligen tillsammans med 20 andra ungdomar, mellan 9 och 20 år gamla, stämt den amerikanska staten för att inte vidta tillräckliga åtgärder för att förhindra klimatförändringarna. De anser att staten kränker deras konstitutionella rätt till liv, frihet och egendom. Naomi Klein har beskrivit rättsprocessen som den viktigaste på hela planeten just nu.
– Regeringen har vetat om effekterna av klimatförändringarna i flera decennier utan att agera. Istället har man gömt undan informationen för allmänheten och direkt stöttat fossilindustrin som skapat denna kris, säger Xiuhtezcatl Martinez.
Den amerikanska regeringen och fossilindustrin har gjort allt för att ogiltigförklara rättegången. Men efter att två olika domare konstaterat att ungdomarna visst har rätt att stämma regeringen står det nu klart att rättegången blir av. Den unga klimataktivisten har svårt att dölja sin entusiasm.
– Det här blir våra livs rättegång, säger han.
Håller aktivismen på att flytta från gatorna in i rättssalarna?
– Jag tror att framgångsrika rörelser behöver olika typer av taktiker för att kunna förändra. Vi behöver en revolution både på våra gator, i våra domstolar, i våra samhällen och i våra huvuden.
Hur hoppfull är du att vi kommer lösa klimatkrisen?
– Jag är otroligt hoppfull. Aldrig tidigare har det funnits en större möjlighet för människor att gå samman för att ta itu med klimatfrågan – den viktigaste frågan i vår tid. Jag ser redan hur det händer.