Högerextrema FPÖ kan köra Österrikes klimatpolitik i botten
Herbert Kickls högerextrema FPÖ:s succéval är ett hot mot Österrikes klimatpolitik menar röster inom landet.
Bild: Andreea Alexandru/AP/TT, Dagens ETC (montage)
Dagens ETC
Österrike gick till val samtidigt som landet drabbades av en av de värsta klimatkatastroferna i landets historia. Trots det blev det klimatförnekande partiet FPÖ valets stora segrare. Hur kunde det ske?
Miljörörelsen i landet är skakad.
– Valresultatet är förödande för människor som arbetar inom eller lyssnar på vetenskapen, säger Reinhard Steurer i nätverket Scientists for future i Österrike.
Frihetspartiet (FPÖ), som grundades av nazister på 50-talet, blev den stora vinnaren i det österrikiska parlamentsvalet som hölls i slutet av september. Partiet följer ungefär samma recept på framgång som extremhögerpartier i andra länder. Det är invandringsfientligt, rasistiskt, nationalistiskt, EU-skeptiskt, transfobiskt och ryssvänligt. Frihetspartiet erkänner inte heller klimatvetenskapens beskrivning av den globala upphettningens orsaker och verkningar.
Kort före valet drabbades Österrike svårt av stormen Boris med häftiga skyfall och översvämningar som följd. Minst tre personer miste livet i översvämningarna. Klimatupphettningen gjorde regnovädret minst dubbelt så sannolikt och betydligt mer intensivt än det skulle ha varit vid ett oförändrat klimat, enligt klimatforskare. Ändå gick Frihetspartiet, FPÖ, mitt under pågående katastrof starkast mot valsegern. Vad beror det på?
Varningsmanifestation
Dagarna före valet i månadsskiftet deltog docenten och statsvetaren Reinhard Steurer vid en offentlig ”presskonferens” som nätverket Scientists for future i Österrike arrangerade utanför regeringskansliet i Wien. Under manifestationen varnade han och flera forskarkollegor för konsekvenserna om FPÖ når regeringsmakten.
– Klimatet var aldrig nyckelfrågan under valkampanjen och översvämningarna ändrade inte på det. Dessutom är en majoritet av FPÖ:s väljare ändå övertygade om att översvämningarna inte beror på klimatkrisen, säger Reinhard Steurer, som jobbar på University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU) i Wien.
Bytte retorik
FPÖ:s partiledare Herbert Kickl insåg ändå, när bilar spolades bort med regnvattnet, att han behövde en annorlunda retorik enligt Reinhard Steurer:
– Några dagar före valet hävdade Kickl plötsligt i en intervju att ”ingen förnekar klimatförändringar” men att vi måste ifrågasätta förhållandet mellan kostnaden för och nyttan av klimatskyddsåtgärder. Dessutom lovade han att genomföra en katastrofåterbetalning på 100 procent om han skulle väljas in i regeringen. Ett klassiskt populistiskt påstående omöjligt att genomföra i tider av ökande klimatkatastrofer. Men vem bryr sig när det vinner röster, säger Reinhard Steurer.
Varken manifestationer eller klimatkris i full blom hindrade Frihetspartiet från att nå en väntad och överlägsen seger i parlamentsvalet.
– Om människan vore rationell borde de senaste översvämningarna ha påverkat det vetenskapsförnekande Frihetspartiets väljarsiffror. Men människor är inte rationella utan rationaliserar och försöker anpassa bevisen till sin världsbild, säger Reinhard Steurer.
”Förödande”
Han kallar valresultatet med närmare 30 procent av rösterna till högerextrema FPÖ, klart före både kristdemokratiska konservativa Folkpartiet ÖVP och Socialdemokratiska SPÖ, ”förödande”.
– Det är förödande för människor som arbetar med eller lyssnar på vetenskap, inte bara klimatvetenskap utan även historievetenskap eller demokratistudier. Om FPÖ kommer i regeringsställning kommer vi att se stora tillbakagångar inom flera olika områden.
Det gäller inte minst inom klimatpolitiken. FPÖ avfärdar klimatkrisen och står i nära kontakt med meningsfränder inom exempelvis den klimatförvillande nordamerikanska tankesmedjan Heartland Institute. Partiledaren Herbert Kickl har följdriktigt kallat den mellanstatliga panelen för klimatvetenskap, IPCC, för en "religiös församling, utan kapacitet till välgrundade vetenskapliga uttalanden”.
På andra sidan finns de gröna och miljörörelsen som till stora delar upplever att arbetet går i stark motvind.
– Som valet visade var klimatrörelsen inte framgångsrik i att främja klimatpolitiken. De höll frågan på dagordningen men en majoritet av väljarna vände dem ryggen, konstaterar Reinhard Steurer.
Kört i Österrike enligt aktionsgrupp
I ett öppet brev strax före valet meddelade klimatnätverket Letzte Generation (Sista generationen, reds anm) i Österrike att de slutar med sina aktioner i landet. Protesterna har till stor del handlat om att blockera vägtrafik i större städer och andra civila olydnadshandlingar. Aktionerna har kritiserats från flera håll, även från delar av det gröna partiet.
”Vi har fortsatt trots våld, dödshot, arresteringar och fängelse, hat och böter på sammanlagt tiotusentals euro”, skriver gruppen i brevet och fortsätter: ”Vi ser inte längre några utsikter till framgång”, då den österrikiska regeringen under de två år då klimatrörelsen varit aktiva i landet visat ”fullständig inkompetens” på klimatpolitikens område.
Välkommet beslut
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer från kristdemokratiska ÖVP välkomnade protestgruppens beslut efter tillkännagivandet. ”Det är bra att detta nonsens är över”, skrev han i ett inlägg på X.
Förra året beskrev kanslern gruppens protester som ”extremistiska” och jämförde dem med högerextrema rörelser.
ÖVP är en del av problemet, inte på grund av förnekelse utan på grund av klassisk fördröjningstaktik.
Österrike – liksom flertalet andra EU-länder – ligger efter när det gäller att nå de nationella klimatmålen.
– Österrikes klimatpolitik var väldigt dålig fram till 2019, men blev bättre under de senaste fem åren då de Gröna gick med i regeringen efter Fridays For Future-protesterna samma år, säger Reinhard Steurer.
Ändå är det enligt honom fortfarande osannolikt att Österrike kommer att nå sina klimatmål 2030 och 2040, som är den nuvarande regeringens ambitiösa mål-år för klimatneutralitet. En stor del av skulden vilar på ÖVP, med sina ”sagor om innovationer och teknik” som lösning på klimatkrisen.
– ÖVP är en del av problemet, inte på grund av förnekelse utan på grund av klassisk fördröjningstaktik, säger Reinhard Steurer.
De Gröna påverkade politiken i mer klimatvänlig riktning under åren i koalition med ÖVP, men det kostade partiet nästan hälften av väljarstödet.
Osäkert läge
Nu pågår en regeringsbildning som enligt de flesta bedömare kan bli utdragen. De Gröna avfärdar liksom socialdemokraterna och liberala Neos, regeringssamarbete med FPÖ. ÖVP:s Karl Nehammer har sagt att partiet vägrar ingå i en regering där FPÖ:s ledare Herbert Kickl ingår. De två partierna har tidigare bildat koalitioner som dock spruckit innan mandatperioden nått sin ände.
–Allt är fortfarande väldigt osäkert. Men FPÖ i regeringen skulle vara farligt för Österrike i många avseenden, inte bara på grund av klimatförnekelsen som underblåser klimatkatastrofer, säger Reinhard Steurer.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.