25 år efter nedläggningen kan det snart vara dags för klassiska Trans Europe Express att göra comeback. I tisdags skrev en rad europeiska tågbolag nämligen under ett så kallad ”letter of intent”, en avsiktsförklaring för ett återuppståndet TTE 2.0, ett nätverk av nattåg kors och tvärs över den europeiska kontinenten.
Det ursprungliga tågnätverket lanserades 1957 och i sin glans dagar tuffade ett 40-tal tåg mellan 130 olika städer från Österrike till Spanien i öst-västlig riktning och från Danmark i norr till Italien i söder. I mitten av 1970-talet var Trans Europe Express så populärt att de tyska elektronpionjärerna Kraftwerk gjorde ett helt temaalbum till nätverkets ära.
Flyget – skurk och räddning
Att tågnätverket till slut lades ned i maj 1995 berodde dels på konkurrensen från nationella höghastighetståg, dels på grund av allt billigare flygbiljetter – särskilt eftersom det ursprungliga Trans Europe Express uteslutande riktade in sig på första klass-resenärer.
Tidsandan tycks nu ha gått varvet runt. Med en klimatkris över oss och en pandemi som hindrat människor från att resa genom molnen anser österrikiska statliga järnvägsbolaget ÖBB, som är de som drivit på upprättandet av TEE 2.0, att det är hög tid att börja färdas längs räls istället för i luften.
Slippa stress
Redan för fyra år sedan köpte ÖBB upp spillrorna av Trans Europe Express-tågen, döpte om dem till Nightjet och har sedan dess upprustat och moderniserat dem för att locka passagerare som tröttnat på andra, betydligt stressigare transportalternativ. Resultatet är enligt ÖBB 1,6 miljoner årliga användare av nattågen, en siffra de hoppas växer till det dubbla inom tre års tid.
TEE 2.0 är tänkt att dra igång 2023 och bestå av 26 olika nattågslinjer som förbinder städer som Amsterdam, Berlin, Hamburg, Milano, Venedig, Paris, Zürich och Barcelona, enligt Irish Times.