Författaren och föreläsaren Tony Seba hävdar i ett föredrag som spelades in för ett år sedan att sol är den billigaste energiformen vi kan använda. Han säger att sol, vind och batterier är ett överlägset energisystem redan idag eftersom kostnaderna har minskat så drastiskt.
Det låter rimligt om man tänker på länder med mycket sol men han hävdar, vad jag förstår, att det gäller över hela världen. Det låter för bra att vara sant. Skulle vi i exempelvis Sverige kunna klara oss med ett sådant system och skulle vi få ett konkurrenskraftigt elpris?
/Torbjörn Englund
SVAR:
Hej Torbjörn,
Ja, Tony Seba har mer rätt idag än när hans föredrag spelades in. Solceller och batterier har blivit billigare sedan dess.
Sverige, liksom Tony Sebas exempel Alaska, har områden norr om polcirkeln där solenergi och batterier inte duger under vintermånaderna. Men precis som Alaska har Sverige också vattenkraft och vindenergi. Vind- och solenergi kompletterar varandra bra. Det kommer mycket solenergi unders sommaren när det blåser mindre än på vintern, medan vintermånaderna ger mindre sol- och mer vindel.
Sverige har goda möjligheter att bygga ut vind- och solenergin så att vi inte bara kan täcka dagens elanvändning utan också elektrifiera industriprocesser. Anledningen till att just Sverige har den möjligheten är att vi har gott om vindenergi samtidigt som vi visat att det i går att bygga vindkraft billigt. Bra vindkraftsanläggningar i Sverige producerar el som kostar hälften av vad energi i råolja kostar.
När vind- och solel används för att producera vätgas som ersätter fossila råvaror i industrin är det lönsamt att bygga vätgaslager, för att kunna använda mycket el när det blåser och solen skiner och ingen el alls när elen är dyr för att det blåser lite. På det sättet blir det också lätt att balansera produktion och konsumtion av el.
Med en elmarknad som tillåter nya företag att konkurrera blir resultatet att sol- och vindel tar över. Tyvärr hindras konkurrensen idag av kampanjer från fossila företag och länder som tjänar på fossilexport som förmått kommunpolitiker att stoppa vindkraft.
Tomas Kåberger
Professor i industriell energipolicy vid Chalmers