När Kina presenterade sitt infrastrukturprojekt Belt and Road Initiative, mer känt som Nya sidenvägen, beskrevs det som ett enormt steg för världens utveckling. Som ett sätt att knyta ihop Europa med Asien och bringa välstånd, arbete och ökad handel till de bägge kontinenterna och de dryga 70 länder som hittills anmält sitt intresse för att ingå i projektet.
Skeptiker har senare talat om en geopolitiskt schackdrag från Kinas sida, ett projekt som i första hand syftar till att utöka och stärka Kinas inflytande – politiskt, kulturellt och ekonomiskt – i världen.
”Det värsta vi sett”
Men med totalt över 7 000 olika infrastrukturprojekt, spridda över 70 länder, för en prislapp på omkring 70 000 miljarder kronor, är biologen William Laurances dom över projektet en helt annan.
– När det gäller biologisk mångfald och klimat är det här det värsta jag och mina kollegor någonsin sett, säger han till Nexus Media.
Enligt William Laurance, till vardags professor vid James Cook-universitetet i Australien, kan projektet till och med komma att ha större negativ påverkan på jordens ekosystem än vad klimatförändringarna förväntas ge.
– Projektet kommer också att bli en stor bidragande faktor till den globala uppvärmningen. På grund av markanvändning, avskogning, genom utsläpp från alla påtänkta industrier och transporter och från byggandet av allt detta. Projektet kommer att behöva mer betong – en stor källa när det gäller växthusgaser – än alla tidigare byggprojekt i historien, säger han.
Stärker växthuseffekt
Hotets omfattning går enligt William Laurance inte att överskatta. Där Nya sidenvägen är tänkt att dra fram kommer hela habitat att förstöras och avskogningen leda till att miljarder ton koldioxid släpps ut i atmosfären.
När skog och annan vegetation försvinner minskar också produktionen av vattenånga, som inte bara bidrar till mer växtlighet, utan också till molnbildning, det naturliga skydd jorden har mot solens strålar och alltså en motvikt till global uppvärmning.
Enligt The World Wildlife Fund, som genomfört en analys som av William Laurance beskrivs som extremt försiktig, kommer megaprojektet att ha direkt påverkan på 265 utrotningshotade arter, bland dem Saigaantilopen, tigern, jättepandan, gorillan och orangutangen.
Dessutom kommer Nya sidenvägen att skära rakt igenom nästan 1 800 viktiga områden för biologisk mångfald, inklusive 46 så kallade hotspots inom biodiversitet, nyckelområden som alla finns på Världsnaturfonden WWF:s Global 200, alltså en lista över ekoregioner, det vill säga känsliga och viktiga områden som hyser exceptionellt stor biologisk mångfald.