Enligt villkoren för Parisavtalet kan inget land lämna överenskommelsen förrän tidigast i november i år. Det innebär att USA, om Trump blir kvar fyra år till i Vita huset, kommer att lämna avtalet officiellt den 4 november, på dagen fyra år efter att det trädde i kraft 2016.
– Valet av Biden eller Trump i Vita huset är avgörande, inte bara för USA utan för världens möjligheter att hantera klimatförändringarna. Om Biden vinner, markerar den 4 november slutet på en mardröm. Om Trump vinner blir USA en icke-spelare och Paris klimatmål blir mycket, mycket svåra att nå, säger Todd Stern, USA:s chefsförhandlare om Parisavtalet, till The Guardian.
Klimatplan och Parisavtal
Joe Biden presenterade nyligen ett omfattande klimatpolitiskt reformpaket värt 2 000 miljarder dollar som ett led i sin valkampanj och har lovat att återansluta USA till Parisavtalet om han väljs till president. Donald Trump håller fast vid sin fossilvänliga linje i valrörelsen.
”Biden vill genomföra en massiv omreglering av energiekonomin och återansluta landet till Parisavtalet, vilket skulle döda vår energisektor helt, tvinga 25 procent av företagen att stänga samt ta död på olje- och gasutvecklingen,” sa presidenten tidigare i juli, utan att styrka argumenten med källhänvisningar.
En överväldigande majoritet av världens länder har skrivit på Parisavtalet och därmed förbundit sig att hålla den globala medeltemperaturen väl under 2 graders temperaturökning jämfört med förindustriell tid, och med sikte på att inte överstiga 1,5 grader.
Men, enligt Climate Action Tracker, är det hittills endast Marocko som agerar i linje med Parisavtalets mål. Att USA under Trumps ledning tagit sin hand från avtalet minskar den politiska viljan även i andra länder, enligt många bedömare.
– Åtta år med Trump skulle göra det ännu svårare att hålla samman koalitionen av länder som bryr sig, säger Sue Biniaz, tidigare jurist vid amerikanska utrikesdepartementet och ansvarig för utformningen av delar av Parisöverenskommelsen, till The Guardian.
Osannolik måluppfyllelse
Den slutsatsen stöds av en färsk norsk-tysk forskningsstudie som visar att de redan begränsade möjligheterna att nå 2-gradersmålet minskar väsentligt om USA lämnar överenskommelsen. Det skulle då krävas att andra länder ökar sin ambition och uppfyller nästan 100 procent av sina löften, enligt studien.
– Vår modell indikerar att chansen att nå 2-gradersmålet redan är mycket låg, men nära noll om vi får ännu en mandatperiod med Trump, säger forskningsledaren Hakon Saelen vid Oslo universitet, till The Guardian.