– Det är ett steg i rätt riktning för att få ner våra växthusgasutsläpp, säger Andrew McAllister på Kaliforniens energikommission.
Det långsiktiga målet är att bostadshus ska producera lika mycket energi som hushållen använder.
Robert Raymer på branschorganisationen California Building Industry Association kallar däremot beslutet ett ”jättekliv”.
– Du kan vara säker på att alla andra 49 stater kommer att granska noga vad som händer med detta, säger han till Edmonton Sun.
Kaliforniens energikommission godkände kravet på solceller efter att ha fått tummen upp från byggindustrin, de offentliga verksamheterna och solcellstillverkare.
Motstånd bland republikaner
Energikommissionen uppskattar att kravet på solceller kommer att höja byggkostnaderna för ett enfamiljshus med 9 500 dollar (82 600 kronor), men å andra sidan ge ägarna en besparing på det dubbla i ett 30-årsperspektiv. Kommissionen har näringslivet med sig, motståndet finns bland republikaner i Kaliforniens lagstiftande församling.
– Kalifornienbor kan inte betala mer för bostäder än de redan gör. Solcellskrav kommer bara driva upp kostnaderna och göra Kalifornien för dyrt att bo i, säger Brian Dahle, ordförande för Republikanerna i Kalifornien, till Edmonton Sun.
Men Abigail Ross Hopper, vd för den icke vinstdrivande organisationen Solar Energy Industries Association (SEIA), är nöjd och menar att det nya byggkravet kommer att normalisera användningen av solenergi.
– 100 000 kunder årligen kommer att betrakta solceller som en lika naturlig del av sitt husköp som en ytterdörr eller ett ventilationssystem, säger Abigail Ross Hopper, enligt Greentech Media.
Inga svenska solcellskrav
Några liknande krav på solceller vid svenska nybyggen är inte aktuellt. Kraven på energieffektivitet skärps visserligen från och med år 2020, då nybyggda bostäder ska vara nära-nollenergihus enligt Boverkets regler.
– Så länge de som bygger uppfyller de övergripande effektivitetskraven kräver vi inte att en viss teknik, som solceller, används, säger Mikael Näslund, utredare på Boverket, till Nyhetsmagasinet ETC.
Varför inte lika gärna kräva plusenergihus?
– Då kommer vi in i gränslandet mellan vad som är byggnader och vad som är energisystem. Som byggreglerna är utformade idag ligger det utanför Boverkets ansvar. Det är upp till politikerna att ändra på byggreglerna i så fall, säger Mikael Näslund. Och det har de inte gjort hittills. Däremot vill regeringen skrota bygglovsplikten för solceller. I juni röstar riksdagen om lagsförslaget som väntas träda i kraft i augusti i år.