Långt ifrån all den energi som skapas i ett kärnkraftverk tas till vara. För att undvika smälthärdar behöver överskottsvärme ledas bort och kylas det på något sätt. I Sverige sker det genom att miljontals liter havsvatten pumpas upp till reaktionerna för att sedan tömmas i Östersjön och Kattegatt igen. I Frankrike står kärnkraftverken längs med landets floder och tar sitt kylvatten därifrån. Men i samband med den hetta som just nu råder är vattnet som förs tillbaka till floderna varmare än vad som är tillåtet enligt gällande regelverk.
Den 13 juli sökte Réseau de transport d’électricité, motsvarigheten till Svenska kraftnät, ett undantag för tre kärnkraftverk att fortsätta verka ändå, vilket de fick, fram till 28 juli. I sin ansökan angav RTE att de tre kärnkraftverken behöver drivas vidare av samhällsviktiga skäl.
Ändra på regelverket
Det varmare vattnet kan dock få konsekvenser för djur och natur, enligt miljöorganisationen Greenpeace. Det är bara andra gången som franska kärnkraftverk har fått ett sådant undantag, efter att kärnkraftverket i Golfech år 2018 fick ett sådant undantag under 36 timmar. Men Nicolas Nace, kampanjledare för energiomställning på Greenpeace i Frankrike, oroar sig för att landets ledare ska lockas att ändra på regelverket.
– Det är en risk att denna typ av undantag kan bli normen när värmeböljorna blir värre, säger han till Le Monde.
Vattenbrist efter torr vår
Trots undantaget är 29 av Frankrikes 56 kärnkraftverk ur funktion för tillfället, av olika skäl. Samtidigt råder stor elbrist i landet. Dels går luftkonditioneringen på högvarv när en ovanlig lång och allvarlig värmebölja hänger över Frankrike. Samtidigt har en ovanligt torr vår och snöfattig vinter lett till omfattande vattenbrist, vilket har drabbat vattenkraften hårt. Enligt energijätten EDF, som står för den största delen av elproduktionen i landet, har produktionen av el från vattenkraft minskat med 60 procent sedan årets början.