– Elproduktionen måste vara lönsam för kärnkraftverk, och då priserna sjunker särskilt lågt kan vi råka ut för situationer där också vi begränsar produktionen, säger Johanna Aho, kommunikationschef på Industrins Kraft TVO som äger kärnkraftsverket, till Yle.
Vanligtvis minskas elproduktionen i Finland, liksom i Sverige, genom att produktionen av vattenkraft regleras. Översvämningar i norra Finland har dock gjort det svårt att dra ner på vattenkraften.
”Helt logiskt”
– Kärnkraftverk har en driftskostnad på kanske10 öre per kilowattimme (kWh). Om elpriset ligger under den nivån gör man förlust om man kör kärnkraftverket. Går elpriset ner runt noll kronor, då drar man säkert ner på produktionen, säger Lennart Söder, professor i elkraftsystem vid KTH.
Även produktionen i reaktorerna Forsmark 2 och 3 drogs ner natten till torsdag. Elen blev för billig enligt Vattenfall..
– Det är helt logiskt att bolagen drar ner, så länge besparingen är större än kostnaden för att minska elproduktionen, säger Lennart Söder.
Ger volatila priser
Just nu byggs det mycket vindkraft i Finland. Finska vindkraftsföreningens förutser att vinden kommer att leverera el motsvarande 15–18 procent av landets elkonsumtion i år.
I Sverige står vindkraften redan för en femtedel av elproduktionen och flera nya vindprojekt har nyligen fått grönt ljus av regeringen.
Enligt Svensk vindenergi kommer vindkraften redan 2025 ge 51 TWh per år, alltså ungefär lika mycket som kärnkraften.
I Danmark och Tyskland – som också är en del av samma integrerade elmarknad som Sverige tillhör – produceras både vindkraft och stora mängder solel.
Det låga elpriset beror på god tillgång på el från sol, vind och vatten i kombination med låg efterfrågan.
Till och från ger kombinationen minuspriser på Nord Pool. Det är på Nord Pool kraftbolagen lägger bud om till vilket pris de är beredda att sälja sin el.
Bengt Ekenstierna som tidigare bland annat varit chef för energibolaget Eon, förklarar hur minuspriser kan uppstå:
– Vindkraften har blivit så stor att den har blivit prissättande. Vid överskott bjuder vindkraftsproducenter ofta in sin el till minuspriser – det är ingen idé att stoppa vindkraftverk de enstaka nattimmar då överskottet är stort. Över dygnet vägs förlusten upp så att det totalt sett blir plus.
Potentiell förlustaffär
Både regeringen och Socialdemokraterna anser att Sverige behöver bygga ny kärnkraft. Frågan är vad de alltmer volatila priserna innebär för sådana investeringar.
– Situationer med elpriser under driftskostnaden för kärnkraft kommer att bli vanligare. Dessutom är ny kärnkraft både dyr och tar lång tid att bygga. Under tiden hinner marknadsförutsättningarna ändras, säger Lennart Söder.
Reaktorn OL3 stod färdig i mars 2023, fjorton år efter planerad driftstart.
– När beslutet att bygga den togs för tjugo år sen fanns det knappast på kartan att vindkraften skulle vara så stor som den är idag. Vi vet inte vad som finns på kartan om ytterligare femton år, det är en stor osäkerhet med så långsiktiga investeringar.