Alla bostäder och kontor som hittills byggts i området har nämligen tre avloppsrör ut i stället för ett. I de tre rören separeras och källsorteras toalettvatten, matavfallet respektive vatten från bad, disk och tvätt.
Rören går till det unika återvinningsverket Recolab, där Amanda Haux är verksamhetsledare.
– Vi vill visa att avloppsvatten är en resurs. I stället för ett traditionellt avloppsreningsverk, som bara renar avloppsvattnet, kan Recolab effektivt utvinna rena och viktiga resurser som kväve, fosfor, biogas och dricksvatten ur vattnet, säger hon.
Tusentals besökare
Recolab invigdes i maj 2021 har haft drygt 4500 svenska och internationella besökare sedan dess. I somras vann anläggningen priset Wastewater Project of the Year i konkurrens med stora avloppsprojekt i USA, Egypten och Kina.
– Utmärkelsen har genererat uppmärksamhet och internationella kontakter som vill ta del av utvärderingar och erfarenheter från anläggningen, säger Amanda Haux.
Syftet med Recolab – som på insidan mer ser ut som en modern livsmedelsindustri än ett avloppsverk – är att återanvända så mycket av avloppsavfallet som möjligt och bland annat producera biogas och växtnäring till jordbruket.
– Det pratas mycket om cirkularitet idag. När det gäller fosfor är det klokt att återanvända den fosfor som redan är i cirkulation i våra städer.
Mindre vatten
En annan fördel med systemet är att en vakuumtoalett bara behöver en halv liter vatten vid spolning jämfört med en vanlig toalett som använder 6-8 liter.
Det är effektivt att rena och återvinna ämnen ur ett källsorterat avloppsvatten.
– I ett konventionellt avloppsrör är 94 procent gråvatten, det vill säga vatten från dusch, disk och tvätt. Ett avloppsvatten som är relativt lätt att få rent. Om man renar gråvattnet på plats när nya stadsdelar byggs, i stället för att leda det till reningsverk i utkanten av städerna, sparar vi in oerhört mycket kostsamma investeringar i ledningsnätet, säger Amanda Haux.
900 anslutna
I dagsläget är 900 hushåll och kontor anslutna till systemet med ”tre rör ut”. När hela Oceanhamnen är utbyggd kommer Recolab att ta hand om det källsorterade avloppsvattnet från 2500 hushåll och kontor.
Det finns en handfull liknande anläggningar i Europa, bland annat i Nederländerna, enligt Amanda Haux.
– Men Recolab är intressant för att det är en såpass stor stadsdel som är påkopplad.
I Recolab finns en stor utställningshall med plats för föredrag och sammankomster. Där håller man utbildningar för fastighetsskötare i Oceanhamnen och informationskvällar för boende.
Pandemin satte stopp för vissa sammankomster men de blir fler, och mer regelbundna, under kommande år, i takt med att Oceanhamnen byggs ut och fler flyttar in.
– De boende är ambassadörer för systemet. De är viktiga källor för erfarenhet och kunskap om ”tre rör ut” och fortsatt stadsutveckling i Oceanhamnen, säger Amanda Haux.