Sent på torsdagskvällen skrev Greta Thunberg ett inlägg på sociala medier där hon välkomnade den globala klimatstrejkens början.
”Det är tidig morgon i Stilla havs-området. Snart går solen upp den 20 september 2019. Lycka till Australien, Filippinerna, Japan och Stilla havsöarna. Ni är först ut! Visa vägen!”
Sedan drog det igång. Hela morgonen och förmiddagen har det strömmat in rapporter och bilder i takt med soluppgångarna över jordklotet.
Över 100 000 strejkande i australiska Melbourne. Minst 100 000 i Berlin och 50 000 i Hamburg. Tusentals i Dhaka, Johannesburg, Taipei, Dehli, Nairobi, Aten, Paris, London och Osaka. Hundratals på Stilla havsöar som Vanuatu och Solomonöarna.
Och under kvällen väntas hundratusentals människor klimatstrejka på över 1 000 platser bara i USA.
Totalt beräknas 5 225 klimatstrejker hållas under fredagen i 156 länder på alla sju kontinenter.
”Jag tror att det är ganska klart att det här kommer bli den största dagen för klimataktion i jordens historia”, skrev den amerikanske författaren och klimataktivisten Bill McKibben på Twitter under förmiddagen.
Även i Sverige skolstrejkar ungdomar över hela landet på fredagen. På minst 92 platser, från Simrishamn till Kalix, Gislaved, Undersåker, Rättvik, Visby, Sundbyberg och Munkedal går barn, ungdomar och vuxna ut på gator och torg för att kräva handling för klimatet.
Tusentals samlade i Stockholm
På Mynttorget i Stockholm har flera tusen människor samlats vid 13-tiden inför demonstrationståget som går mot Medborgarplatsen.
En av dem som är på plats är Lucas De La Torre, 15 år.
– Jag är här för att skolstrejka för klimatet. För att något måste göras som sätter press på politikerna. De måste lyssna på forskningen, säger han.
Amanda Wingårdh, 19, och Noomi Friman, 19, tycker att det är viktigt att något måste göras åt klimatkrisen.
– De vuxna makthavarna måste ta sitt ansvar. Ni är skyldiga oss att göra något, säger Noomi.
– Det är skitbra att det är så många här som visar att de bryr sig, säger Amanda.
Mino, 10, och kompisen Lena, 10, är också på plats:
– Vi är här för att politikerna måste skärpa sig och lyssna, säger Mino.
– Och för att rädda klimatet, säger Lena.
Göteborg hoppas på mer folk nästa vecka
På Gustav Adolfs torg i Göteborg är uppslutningen inte riktigt lika stor som i Stockholm, enligt Dagens ETC:s reporter Karin Annebäck.
– Nästa vecka hoppas vi på mer folk. Vi måste ut och visa att det är bråttom, vi måste agera för barn och barnbarn säger Heike Ahrends.