Huvudbudskapet var att regeringen vill att prövningen enligt Natura 2000 och miljöprövningen i Miljödomstolen ska ske vid ett och samma tillfälle – efter att gruvföretaget erhållit bearbetningskoncession. Enligt gällande lagstiftning ska Natura 2000-prövningen ske innan koncession ges.
Karl-Petter Thorwaldsson sa att förändringen inte skulle påverka miljöprövningens kvalitet, endast förenkla för företagen, som i och med det förslag regeringen vill se endast kommer att behöva genomgå en miljöprövning istället för två. Att två prövningar blir en är positivt, enligt miljöjurist Gunilla Högberg Björck.
– Jag håller med om att hela miljöprövningen ska ske vid ett tillfälle – men i så fall innan bearbetningskoncessionen ges, säger hon.
Psykologisk effekt
Gruvindustrin – och regeringen – vill däremot att de båda miljöprövningarna ska ske efter att bolagen fått bearbetningskoncession. Bearbetningskoncession innebär att gruvbolaget för minst 25 år framåt äger rättighet till marken där de vill öppna en gruva. Det krävs en hel del pengar och arbete för bolagen att få den här licensen. Det är en av anledningarna till att det är bakvänt att medge koncession innan miljöprövningen är klar, anser Gunilla Högberg Björck.
– Om ett bolag som redan har beviljats marktillstånd enligt minerallagen kommer till miljödomstolen och söker tillstånd för gruvbrytning så har det redan beviljade tillståndet en psykologisk effekt på prövningsenheten, säger hon.
– Domarna behöver inte och ska inte ta hänsyn till att bolaget redan lagt ner många miljoner för att få bearbetningskoncession, men i praktiken så gör de det.
– Det har definitivt en psykologisk effekt. Jag har sett i domskäl att domstolen hänvisar till att bolagen har bearbetningskoncession.
Intensiv gruvlobbyism
Gunilla Högberg Björck företräder ett 15-tal miljöorganisationer och ett stort antal boende i målet om den planerade gruvan Norra kärr vid Vätterns strand i Gränna. Det är tack vare den anmälan om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen som hon medverkat till i målet som domstolarna nu uppmärksammar att Natura 2000-prövningen ska ske före bearbetningskoncession kan ges.
– Det gillar inte bolagen. Att regeringen nu går på deras linje och vill ge en så extremt miljöpåverkande verksamhet nån sorts gräddfil tycker jag är väldigt oroväckande.
Gunilla Högberg Björck upplever att många politiker, både i Sverige och EU, låter sig påverkas av gruvbranschens intensiva lobbyism som tagit ny fart sedan EU lanserade den Gröna given.
– Visst kan det behövas nya gruvor, men det är otroligt viktigt var de placeras. Det är också viktigt att inte låtsas som att alla nya gruvprojekt har med den gröna omställningen att göra, säger hon.