61 företag i Storbritannien genomförde mellan juni och december förra året ett test, där företagens samtliga omkring 2 900 anställda gick ner till fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. I februari kom resultaten, och framgången var enorm, enligt forskarna som följde studien.
Fyra av tio av de anställda upplevde mindre stress, och sju av tio minskade sina utbrändhetsnivåer. Majoriteten upplevde att det var lättare att balansera arbete med sitt sociala liv, hemarbete och omhändertagande av sina nära. Antalet som sa upp sig minskade med 57 procent. Frånvaro på grund av sjukdom och andra orsaker minskade med 65 procent. Som grädde på moset var företagens lönsamhet och produktivitet i stort sett oförändrad.
Efter försöket fortsätter nu 56 av de 61 företagen med fyradagarsvecka, och 18 av dem har redan beslutat införa det permanent.
Enligt forskarna som skrivit rapporten har idén om en fyradagarsvecka gått från att vara perifer till att bli mainstream, på bara fem år. Erfarenheterna från detta och många andra försök med minskad arbetstid över världen visar att en framtid där vi alla jobbar mindre ter sig alltmer trovärdig och sannolik.
Det framgångsrika experimentet har gett bränsle till ett annat argument: att jobba mindre är väldigt bra för klimatet. Ett av företagen i studien uppger för BBC att de minskade bilresorna med 21 procent (många inom just det miljökonsultföretaget använde också sin lediga dag till att volontära för klimatorganisationer). Tidigare försök med minskad arbetstid har visat att mer fritid leder till en ökad andel aktiviteter som orsakar lite utsläpp, som vila, promenader och utflykter till naturen. En studie visar att en fyradagarsvecka som norm i Storbritannien skulle kunna leda till en minskning av utsläppen av växthusgaser motsvarande landets samtliga privata bilar.
Samtidigt är det inte givet att utfallet av minskad arbetstid innebär en stor vinst för klimatet. Tredagarshelger skulle till exempel också kunna leda till fler korta flygresor. Och i slutändan krävs ett skifte med tillväxtparadigmet, säger hållbarhetsforskaren Tommy Weidmann till The Grist.
– Vi kan bara uppnå hållbara resultat om vi minskar både produktionen och konsumtionen.
Det sker knappast i någon större utsträckning om arbetare får samma lön att konsumera för, samtidigt som företagen behåller samma produktion – alltså precis det som lyfts fram som lyckat i försöken med fyradagarsveckor.
Men kanske kan minskad arbetstid hjälpa till att uppnå ett kulturellt skifte. 15 procent av de som deltog i det stora försöket i Storbritannien sa att ingen löneökning i världen skulle få dem att gå tillbaka till en femdagarsvecka.
Fyradagarsveckan har fördelen att den inte ses som en uppoffring.
– En kortare arbetsvecka utan att förlora någon inkomst är härligt, säger Jon Leland på Kickstarter, ett av företagen som var med i försöket, till BBC.
– Det är något vi alla vill ha.