Vad är det för avvikande åsikter du har?
– Jag vet inte om min åsikt avviker så jättemycket mer än att jag… Bilden jag har fått är att forskarna är ödmjuka. De ställer upp hypoteser, men de tycker att politikerna har för bråttom – även de som är övertygade om att människan orsakar klimatförändringarna, säger Jan Ericson.
Det låter som att du inte håller med om att människan orsakar uppvärmningen?
– Nej, det som jag konstaterar är att även IPCC (FN:s klimatpanel reds. anm.) skriver att människan har en stor inverkan, men man vet inte hur stor. Och att det även finns naturliga variationer som styr klimatförändringarna. Om då politikerna tror att vi kan styra klimatet, då tror jag att vi är farligt ute.
Men det är väl väldigt få som påstår att vi helt kan stoppa uppvärmingen, det handlar ju om att få ner ökningen, och hålla tvågradersmålet.
– Det är ju ett politiskt mål, det är inte grundat i nån forskning. Det finns inget som gör det sannolikt att de åtgärder som vi gör kommer att leda till det målet. Särskilt inte om de naturliga klimatförändringarna sen fortsätter.
– Det som stör mig är att man inte får ifrågasätta nånting utan att bli stämplad som klimatförnekare. IPCC är lag och religion och vi politiker ska bara lyda.
Den forskare på Svenska miljöinstitutet som jag pratat med menar att det inte råder någon oenighet bland forskarna, att de helt står bakom FN:s klimatpanel.
– Men IPCC skriver själva att vi inte vet hur mycket av förändringarna som beror på människan. Man drar nån sorts konstig slutsats att det med 99 procents säkerhet är människan, men det finns inget underlag alls för det. Det är rent tyckande, rent politisk tyckande. Klimatet på jorden har ändrats massor av gånger, långt innan människan fanns, så det kan ju inte ha berott på koldioxidutsläppen då.
Kan vi inte i alla fall slå fast att de allra flesta forskare är överens om att den största delen av uppvärmingen orsakas av människan?
– Jag vågar inte gå så långt så att jag säger att det faktiskt är så.
– Människan påverkar klimatet, det vi kan göra för att minska den påverkan är positivt. Men vi måste också ha en diskussion om hur vi ska hantera de klimatförändringar som ändå lär komma. Nu ligger allt fokus på koldioxiden, det tror jag är jättefarligt.