– Väldigt länge var det ett utpräglat överklassnöje att dricka vin, och eftersom det bara vareliten som drack det tyckte inte överheten att det kunde vara något problem.
Mats-Eric Nilsson har gjort sig känd som en stark förespråkare för genuina livsmedel med så få tillsatser som möjligt. Att undersöka den uråldriga drycken vin hade han från början inte en tanke på, den består ju bara av jästa druvor, väl…?
– En finska som drev en restaurang i Paris tillsammans med sin man berättade för mig för omkring tio år sedan att de bara serverade naturvin. Det gjorde mig en aning förbryllad – var inte allt vin liksom naturligt? På flaskorna fanns det i alla fall ingen innehållsdeklaration som antydde något annat, men hon berättade en del om modern vinproduktion och sådde ett frö hos mig, säger Mats-Eric Nilsson.
Ett frö som nu burit frukt i form av boken ”Château vadå – det okända fusket med ditt vin”.
Alla knep är tillåtna
För naturligtvis fuskas det även med vinet.
– Det som driver mig är att jag personligen inte gillar att bli lurad, och jag tror att många med mig känner likadant. Vinindustrin rider mycket på att vi uppfattar vin som en traditionellt framställd, ren naturprodukt. Problemet är att det ofta inte stämmer, säger han.
Större delen av det vin som säljs på Systembolaget är ingalunda framställt på en vingård eller något Château i Frankrike – där hantverket gått i arv och endast de finaste handplockade druvorna tillåts hamna i jäsningsfatet. Även om det är lätt att tro det av etiketter och beskrivningar.
Tvärtom, menar en vinmäklare i boken, är mer än hälften så kallat bulkvin, tillverkat i stora vinfabriker och transporterat mellan länder i plasttankar som kan rymma upp till 24 000 liter. Bulkvinet blandas sedan sedan med en rad tillsatser och processhjälpmedel som ger den ofärdiga råvaran önskad bouquet, färg och andra egenskaper.
Fruktigt? Blommigt? Toner av grape och honung, körsbär eller ekfatskaraktär? Med rätt tillsatser krävs inga långa jäs- och lagringstider och resultatet blir alltid detsamma. Smaken av undermåliga och till och med ruttna druvor döljs lätt med rätt tillsats. På bulkvinsmarknaden är det låga priset allt och alla knep är tillåtna.
Stark lobby
Och det månne väl vara hänt – om det framgick någonstans vad det är vi köper.
– Javisst, om de sa att nu har vi gjort ett vin som är så billigt som det överhuvudtaget går med alla de industriella processer som står till buds och hällt i massor med tillsatser ja, då är det ju ärligt i alla fall. Då tror jag att det i sig skulle leda till en sanering, folk skulle bli avtända och säga ; men exakt ett sånt vin kanske jag inte vill dricka, säger Mats-Eric Nilsson.
Men hur viner framställs är en väl förborgad hemlighet, och till skillnad från minsta tuggummi – som måste ha en fullständig innehållsförteckning på förpackningen – är det till och med förbjudet att innehållsdeklarera vin.
– Jag ser ingen annan förklaring än att alkohollobbyn varit stark i EU. EU bildades ju av länder som producerar vin, som sett till att skaffa sig det här undantaget, säger Mats-Eric Nilsson.
En producent, i spanska La Mancha, rundade informationsförbudet och redogjorde i detalj för allt han inte gjort med sitt vin. Listan täckte nästan hela buteljens baksida, berättar Mats-Eric Nilsson i boken.
– Det säger en del om hur dagens viner brukar göras, konstaterar han.
I konventionella viner är 63 olika tillsatser och processhjälpmedel tillåtna medan ekoproducenter inom EU får använda 45.
Systemet en del av systemet
Det svenska Systembolaget är en stor aktör på bulkvinsmarknaden. Bolagets affärsmodell går till stora delar ut på att lägga utdetaljerade offerter på viner som antas tilltala den svenska smakprofilen och uppskattas av många. Utvecklingen går generellt mot allt sötare och mer alkoholstarka viner. Enligt ett exempel i boken kan Systembolaget exempelvis efterfråga ”ett torrt, fruktigt och aningen blommigt vitt vin med inslag av aprikos, nektarin, ananas, apelsinskal och örter”.
– Råvarans kvalitet spelar en begränsad roll när man kan manipulera den så mycket, precis som med exempelvis en apelsinläsk där juicen också är ganska underordnad, säger Mats-Eric Nilsson.
Den leverantör som lyckas blanda ihop ett hitte på-vin som godtas av monopolet belönas med en eftertraktad plats i det fasta sortimentet.
– Det finns 440 systembolagsbutiker som i huvudsak ska ha samma sortiment. Då gynnar man storskalighet, det blir enorma volymer, inga små tillverkare kan leverera det.
Tillsatsfria viner
Motsatsen till tillsats-vinerna är naturviner. Den kortaste definitionen på naturvin är enligt Mats-Eric Nilsson ”inget tillsatt, inget borttaget”. Det är viner som fått jäsa naturligt utan hjälp av industrijäst och där druvornas kvalitet, jordmånen, klimatet och vinmakarens omsorger i processen avgör hur vinet smakar – ungefär som många av oss tror att allt vin tillverkas. En del naturvinstillverkare tillsätter dock en mindre mängd svaveldioxid, så kallade sulfiter, vid buteljeringen av konserveringsskäl.
– Jag är inte expert på vilka tillsatser som skulle kunna orsaka hälsoproblem, och alkoholen i sig är ju förstås en risk, men det är känt att man bör hålla ner intaget av sulfiter. Därför måste det anges på förpackningen om vinet innehåller sulfiter eller inte, säger Mats-Eric Nilsson.
Hur mycket är däremot omöjligt att veta, trots att Systembolaget mäter sulfitmängden i alla viner i fasta sortimentet.
Får de tala om det?
– Absolut. EU-reglerna reglerar bara vad som står på etiketten på flaskan.
Han tror ändå att även vin kommer att innehållsdeklareras inom en inte alltför avlägsen framtid.
– Det finns lobbykrafter även på konsumentsidan och det är inte givet hur fajten slutar. Kan jagpå något sätt bidra till större transparens så är det bra, säger Mats-Eric Nilsson.
…vad konsumenter som vill ha tag på naturvin kan göra
– Fråga efter naturvin i din systembolagsbutik. Kanske finns det några flaskor inn, exempelvis i det tillfälliga sortimentet, och någon i personalen som kan peka ut vilka viner det handlar om. Leta annars i beställningssortimentet eller på naturvinsguiden.org. Den drivs visserligen av konsumentföreningen Äkta vara som jag själv varit med om att grunda, så jag är i högsta grad jävig, men någon bättre sajt för naturviner har jag inte kunnat hitta.
...hur vinindustrin samspelar med mediernas vinskribenter
– Det finns bra vinskribenter, men merparten ingår i en slags hejaklack för vinindustrin. De blir bjudna på resor, får träffa producenter och används stenhårt av företagen i marknadsföreningen. Rent privat dricker många av dem säkert inte de box- och budgetviner de hyllar i pressen
…om skillnaden mellan öl- och vinsortimentet på Systembolaget
– På ölsidan har Systembolaget hängt på utvecklingen kring en massa små hantverksmässigt framställda ölsorter. Du kan gå in på en butik i Stockholm och hitta ett lokalt öl som bara finns här, medan de säljer ett annat lokalt öl i Åmål. När gör Systembolget något motsvarande för vinet, och släpper kraven på att samma viner ska finnas i stort sett överallt