Tusentals personer från Fridays for future strejkar för klimatet i Milano, 2019.
Bild: Andreas Pinacci/SHUTTERSTOCK
Dagens ETC
Italiens högerextrema regering går allt hårdare åt landets klimatrörelse. Med en ny lag kan den som besudlar ett monument bötfällas med upp till 680 000 kronor. Aktivisten Ester Goffi, 28, tycker att det är hyckleri.
– Varför bevarar vi konst för kommande generationer om de ändå är dömda till en framtid fylld av knapphet och konflikter?
Hans kroppsbyggnad är atletisk, skägget vilt och lockigt. Naken utkämpar han en kamp mot två enorma ormar som slingrar sig runt honom – en kamp han kommer att förlora.
Scenen, uthuggen i sten, utspelar sig på Vatikanmuséet. Statyn föreställer Laokoon, en trojansk präst med den enda rollen i den grekiska mytologin att förgäves ha försökt att varna sitt folk för den berömda trähästen. Fylld med fientliga greker fördes den in i staden, vars invånare ignorerade Laokoons ord. Istället straffades prästen, och Troja besegrades.
Myten påminner om klimataktivisternas försök att varna mänskligheten för den eskalerande katastrofen. Det skriver den italienska klimatgruppen Ultima generazione i ett X-inlägg från 2022. En video visar hur statyn har blivit föremål för en av nätverkets aktioner. Två aktivister, en äldre och en yngre, står fastlimmade med sina händer vid verkets postament.
Den yngre heter Ester Goffi, och är en idag 28-årig student i konsthistoria. För Dagens ETC berättar hon om syftet med de kontroversiella aktionerna i vilka klimataktivister riktar in sig på just konstverk. Metoden är ett sätt att återsymbolisera objekten och göra dem relevanta för samtiden, säger hon.
”Det är hyckleri”
Debattören, journalisten och poeten Göran Greider är en av många som dömer ut strategin. Han tycker att den är både omoralisk och kontraproduktiv, och jämför den med själva den fossilkapitalism som aktivisterna bestrider: Den ”går över lik för sina vinsters skull”, skriver han i Dagens ETC.
Det är ett resonemang som Ester Goffi har svårt att förstå. Hon poängterar att aktivisterna aldrig förstör verken, utan alltid försäkrar sig om att de förblir oskadda.
– Varför blir man så arg på att någon slänger soppa på skyddsglaset framför en tavla, men inte över att landsbygden förstörs, att barn andas in cancerogen luft eller att äldre riskerar att dö i nästa värmebölja? frågar hon retoriskt, och lägger till:
– Varför bevarar vi konst för kommande generationer om de ändå är dömda till en framtid fylld av knapphet och konflikter? Det är hyckleri!
Döms ut som ”ekotalibaner”
Med hänvisning till ekofilosofen Timothy Morton beskriver Ester Goffi klimatkrisen som ett hyperobjekt. Det betyder att den är så stor, allomfattande och utspridd i tid och rum att det är omöjligt att uppfatta dess helhet med bara sinnena.
– Klimatkrisen har många tentakler, förklarar hon.
– Man kan se den i ökade priser, man kan se den i tåg som försenas på grund av översvämningar och i Venediglagunens förändrade ekosystem.
Med sina spektakulära aktioner vill Ultima generazione göra klimatkrisen konkret, och få den att framträda för åskådarnas sinnen.
Men priset för sådan aktivism har blivit högre. Med skällsord som ”ekotalibaner” försöker den italienska regeringen att demonisera aktivisterna, förklarar Ester Goffi. Fredlig civil olydnad döms ut som terrorism. Och hat mot klimataktivister används för att mobilisera väljare. Under EU-valrörelsen sågs valplakat runt om i Milano med ett porträtt på Pietro Fiocchi, politiker i det postfascistiska regeringspartiet Italiens bröder, och citatet: ”Miss Thunberg, gå tillbaka till skolan”.
David Broder, historiker med expertis på Italien, förklarar att klimatfrågan blivit en del av den italienska högerns kulturkrig. Det är en tendens som återfinns både på andra håll i Europa och i andra delar av världen. Ett ord som ofta används av företrädare för Italiens bröder är ”Gretini”, en sammanslagning av ”Greta” för Greta Thunberg, och ”cretini”, som betyder ”idioter”.
– Det är ett våldsamt och funkofobiskt ord, säger David Broder.
Besöksförbud i städer
I veckan meddelade premiärminister Giorgia Meloni att hon vill dra tillbaka EU:s förbud mot försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer från och med 2035. Lagen dömer hon ut som ”ideologisk galenskap”. Samtidigt tas den nya ”ekovandalism-lagen” i bruk i Italien. Reformen innebär att den som besudlar ett monument kan straffas med böter på upp till 60 000 euro (cirka 680 000 kronor). Fängelsestraff på upp till fem år ingår också i straffskalan för den som åsamkar skada på muséer eller i demonstrationer.
– Idag är en vacker dag för den italienska kulturen, och i synnerhet för nationens konstnärliga och arkitektoniska arv, kommenterade Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano när lagen trädde i kraft i januari.
Lagstiftningen fördöms av människorättsorganisationen Amnesty, som ser den som ett sätt att avskräcka aktivister från att använda sin yttrande- och demonstrationsfrihet. De senaste månaderna har Italien bevittnat en kraftig ökning av rättsliga åtgärder mot klimataktivister, skriver civilsamhällesbevakaren Civil space watch. Upprepade gånger har aktivister blivit bötfällda och ålagts med besöksförbud i städer där de har gjort aktioner.
– Den italienska regeringen kriminaliserar klimataktivister eftersom den på så sätt kan fortsätta att undvika sitt ansvar för sina medborgares välbefinnande. Att anklaga aktivister för vandalism är mycket enklare än att genomföra en politik för förnybar energi, sa Gabriella Arbete från Ultima generazione till människorättsorganisationen Civicus i en intervju förra året.
Ökat våld
Enligt Ester Goffi leder regeringens retorik och hårdare lagar också till att polisen agerar mer våldsamt mot aktivister. Det har blivit normalt att se på klimatrörelsen som en fiende, säger hon.
Men repressionen får henne inte att tvivla på sin aktivism.
– Den gör mig bara arg, och mer motiverad att fortsätta.
Så du blir inte avskräckt?
– Ehm …
Ester Goffi tänker efter en stund, och bestämmer sig: