BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi kan inte acceptera de fossila bolagens handlingar medan miljontals fattiga människor i underutvecklade länder svälter eller tvingas fly på grund av klimatförändringarna, säger han till The Independent.
Ger hopp om en grön framtid
Inom fem år ska Irland ha gjort sig av med alla statliga investeringar i fossila företag. Landets investeringsfond är idag värd 7,6 miljarder kronor. En som välkomnar beslutet är Christian Tengblad som är samordnare på Fossil Free Sverige.
– Det är en tydlig signal på att fossilåldern är på väg att bli historia. Att en regering säger nej till att stötta fossilindustrin är ett hoppfullt politiskt ställningstagande, säger han.
Enligt Christian Tengblad är den största effekten av beslutet inte rent finansiell. Det viktigaste är att det gör folk hoppfulla och visar att saker kan påverkas till det bättre.
– Irlands beslut ger hopp om att mycket kan förändras. Jag hoppas att det kan göra så att många fler omvandlar sitt dåliga klimatsamvete till en peppad miljöaktivism, säger han.
Sedan några år tillbaka har det funnits en stark rörelse som uppmanar till att göra sig av med innehav i fonder med fossila företag. Det började som en kampanj på amerikanska universitet som spred sig över hela världen. Sedan 2013 har nätverket Fossil Free funnits i Sverige, och sedan dess har de uppmuntrat universitet, organisationer och kommuner att sluta subventionera företag som arbetar med fossila bränslen.
Kan följa Irlands exempel
I Sverige kommer initiativen till att göra sig av med fossila investeringar ofta underifrån – enskilda städer och kommuner som tar egna beslut. Men Jonas Bane, talesperson för organisationen Klimataktion, hoppas att diskussionen snart kommer föras på nationell nivå.
– I princip finns alla verktyg på bordet för Sverige att göra samma sak som Irland. Det handlar bara om att visa för politikerna att vi tycker att det är en viktig fråga, säger han.
Flera svenska kommuner har redan gjort sig av med sina fossila investeringar. I somras bestämde Stockholm sig för att uppdatera sin portfölj och göra sig av med investeringar till ett värde av omkring 30 miljoner kronor. Men för att det verkligen ska hända saker behöver större aktörer engagera sig, menar Jonas Bane.
– Vi försöker påverka politiker eftersom de måste lyssna på våra åsikter. Men det är företagen och bankerna som äger de största investeringarna. Om de skulle börja investera annorlunda skulle det vara en stor vinst, säger han.