1. Klimatkrisen pågår för fullt
Det är ”otvetydigt” att mänskliga aktiviteter har orsakat en höjning av planetens medeltemperatur med 1,1 grader sedan 1800-talet. Upphettningen har gjort extrema väderhändelser vanligare och mer intensiva i hela världen, med allt farligare konsekvenser för människor och natur.
2. Fossila bränslen är huvudorsaken
De globala utsläppen av växthusgaser ökar och koncentrationen av koldioxid i atmosfären är den högsta på minst två miljoner år. Den främsta orsaken till det är förbränningen av fossila bränslen. Av all koldioxid som ansamlats i atmosfären har 42 procent släppts ut sedan 1990.
3. Många lösningar finns redan
Omställningen går för långsamt, men om vi agerar kraftfullt så har vi fortfarande möjlighet att säkra en framtid åt alla. Det finns redan många lösningar som både ger lägre utsläpp och andra positiva effekter. Exempelvis ger förnybar energi renare luft lokalt och därmed bättre folkhälsa.
4. Klimatkrisen slår ojämlikt
Nästan hälften av världens befolkning lever i områden som är särskilt utsatta för klimatpåverkan. Dessa människor löper 15 gånger större risk att dödas av översvämningar, stormar eller torka. Ofta handlar det om de som har bidragit minst till att orsaka klimatkrisen.
5. Klimaträttvisa är centralt
Klimatomställningen har störst chans att lyckas om de vinster och kostnader som uppstår delas rättvist. Stora samhällsomdaningar av det här slaget bygger nämligen på att vi kan lita på varandra och arbeta mot ett gemensamt mål.