Idag råder inga tvivel om att evighetskemikalierna PFAS är ett av de största hoten mot hälsa och miljö. Kemikaliemyndigheter i flera EU-länder, bland andra Sverige, jobbar nu för ett totalförbud av hela gruppen PFAS-ämnen.
Ändå säljs idag ögondroppar som består till 100 procent av PFAS, receptfritt, av optiker och apotek i hela landet.
Ögondropparna heter Evo tears och den "unika" och "sammetslena” forumulan sägs verka smörjande och lindra symptom vid torra ögon.
Vilka andra effekter de kan ha i kroppen är inte känt – trots att användarna droppar ren perfluorohexyloktan, en kemikalie som tillhör den allt mer ökända ämnesgruppen PFAS, i ögonen.
– Det finns inte många studier av hur mycket PFAS som absorberas via ögonen eller hur perfluorohexyloktan beter sig i människokroppen efter att det applicerats i ögonen. Överhuvudtaget finns det mycket begränsade, oberoende studier om de långsiktiga effekterna av de här dropparna, säger Tuulia Hyötyläinen, kemiprofessor vid Örebro universitet, och förklarar att de studier som gjorts har fokuserat på negativa symtom och relativ korta exponeringstider.
Över två miljoner
Den som använder Evo tears enligt anvisningarna droppar omkring 120 milligram perfluorhexyloktan i ögonen varje dag, enligt Dagens ETC:s beräkningar.
EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har satt en gräns för högsta tolerabla intag av PFAS via mat och vatten till 44 nanogram per dag för en person som väger 70 kilo.
– Det betyder att dosen man har i ögondropparna är över två miljoner gånger högre än EFSA:s rekommendation, konstaterar Tuulia Hyötyläinen.
Rinner ner i magen
Hon förklarar att PFAS absorberas mycket mer effektivt från magen och tarmen än via hud och ögon, och att toxiciteten skiljer sig mellan olika PFAS. Mycket mer än så är inte känt. Det finns dock studier som tyder på att exponering för höga koncentrationer av perfluorohexyloctan kan orsaka cellskador.
En del kommer att rinna ner via tårkanalen och hamna i magen.
Mattias Öberg, toxikolog som forskar om hälsorisker med kemikalier vid Karolinska institutet, vet lika lite som någon annan hur mycket av ämnet som tas upp via ögonen, men säger:
– En del kommer att rinna ner via tårkanalen och hamna i magen.
Evo tears har funnits på den europeiska marknaden i tio år. Dropparna tillverkas av det tyska företaget Ursapharm. Det är det privata certifieringsbolaget Tüv Rheinland i Tyskland som godkänt Evo tears i enlighet med EU-förordningen för medicintekniska produkter. Godkännandet innebär att Evo tears får säljas i hela EU, och därmed i Sverige. Svenska Läkemedelsverket har ingen del i tillståndsprocessen.
–EftersomEvo tears är en så kallad medicinteknisk produkt ska den vara CE-märkt. CE-märkningen ska visa att produkten – enligt tillverkarens bedömning – uppfyller EU:s normer för säkerhet, hälsa och miljöskydd. Ungefär som man CE-märker leksaker eller andra produktkategorier, säger Ola Philipson, gruppchef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.
Ställs det inga krav på att innehållet ska vara riskfritt för hälsan att använda under lång tid?
– Det finns krav på att företaget ska ha data och underlag som styrker att den användning produkten är avsedd för är säker. Nyttan med produkten ska överstiga riskerna.
Varken Tüv Rheinland eller tillverkaren Ursapharm har återkommit med svar på Dagens ETC:s förfrågan om att få ta del av godkännandet för Evo tears.
Inget för gravida och ammande
En googling visar att Evo tears även säljs via svenska hemsidor som riktar sig särskilt till gravida, men enligt bipacksedeln ska gravida, ammande och barn inte använda ögondropparna.
Anledningen är att det saknas säkerhetsdata över hur dessa grupper kan påverkas av perfluorohexyloktan. Kemiprofessor Tuulia Hyötyläinen tycker att rekommendationen är bra, och går ett steg längre.
– Jag skulle nog inte själv använda de här dropparna – oavsett om jag är gravid eller ej.
I USA och Kanada är ögondropparna receptbelagda och säljs under varumärket Miebo. Kanadas hälsodepartement konstaterar i sitt godkännande att det saknas information om hälsoeffekterna av perfluorhexyloktan vid långvarig användning, men anser osäkerheten delvis hanterad genom att preparatet är receptbelagt.
Kontaktlinser av PFAS
Evo tears är inte den enda ögonprodukten som tillverkas av PFAS-ämnen utan att hälsoeffekterna är utredda. Även kontaktlinser består till större eller mindre del av PFAS. En färsk studie visar att unga i USA som använder kontaktlinser har betydligt högre halter av sex vanliga PFAS i sitt blodserum än de som inte använder kontaktlinser.
Att få reda på vilka PFAS-ämnen olika kontaktlinser är tillverkade av är inte helt lätt. Det är ”konfidentiell information”, säger till exempel David Lingmark, produktutvecklare på Multilens, ett svenskt företag som tillverkar stabila specialkontaktlinser av PFAS-ämnen..
”Eventuella frågor som rör råmaterial bör tas med våra leverantörer, Contamac eller Bausch & Lomb”, meddelar han i mejlsvar.
Inget av företagen återkommer med svar på vilka PFAS-ämnen deras kontaktlinser innehåller. Kontaktlinsföretagen hävdar att det inte finns några alternativ till att använda PFAS i linserna och via branschorganet Eurom Contact jobbar de för att få undantag, om ett brett förbud mot PFAS införs i EU.
Vill säkra undantag
Kemikalieinspektionen (KemI) tillhör de myndigheter som kontaktats av branschen under det pågående arbetet för att minimera användningen av PFAS inom EU.
– Det var genom att industrin begärde undantag för perfluorohexyloktan som vi fick kännedom om att ämnet används i ögondroppar, säger Daniel Borg, toxikolog på KemI.
I övrigt har varken han eller myndigheten några kunskaper om perfluorohexyloktan.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.