En lång kamp för miljörättvisa som snart kan få ett slut. Så beskriver miljöorganisationen ClientEarth den kompromiss som antogs i Bryssel under måndagskvällen och som öppnar upp för att fler ska kunna stämma unionen för lagbrott och förseelser på miljöområdet.
– Vi är väldigt glada över att EU-institutionerna äntligen har beslutat att ge allmänheten tillgång till EU-domstolar i linje med internationell rätt, säger ClientEarth-juristen Anne Friel.
Naturens egen advokatbyrå
Hennes arbetsplats har specialiserat sig på juridik som ett sätt att driva miljölagstiftningen framåt och fungerar därmed lite som naturens egen advokatbyrå. I mer än tio år har ClientEarth drivit olika fall för att visa att EU inte uppfyller sina åtaganden enligt Århuskonventionen, en FN-text som listar de principer som rättsstater behöver respektera för att deras medborgare ska ha möjlighet till inflytande över miljöbeslut.
Enligt Århuskonventionen behöver medborgare ha tillgång till information om pågående miljölagstiftning, möjlighet att påverka miljöbeslut samt rätt att överklaga eller på annat sätt få en juridisk prövning om det finns risk att ett beslut kränker mänskliga rättigheter. Konventionen har idag 47 parter från Europa och Centralasien – däribland EU och samtliga medlemsländer.
År 2017 fastställde Århuskonventionens efterlevnadskommitté, en expertpanel som klargör hur konventionen ska förstås, att EU:s tolkning av texten är för snäv. Kommittén fann att varken EU:s lagstiftning eller EU-domstolens rättspraxis ligger i linje med rätten till domstolsprövning av miljöbeslut.
Grupper kan överklaga fiskekvoter
Sedan dess har miljöorganisationer och andra drivit på för att EU ska leva upp till sina åtaganden. Den kompromiss som EU-parlamentet och ministerrådet enades om i måndags handlar om att grupper bestående av minst 4 000 personer ska få överklaga EU-beslut som de anser strida mot unionens miljölagstiftning. Hittills har detta endast varit möjligt för erkända miljöorganisationer och endast i vissa fall. Kompromissen innebär alltså att även miljöorganisationers rätt att stämma EU nu utökas. Dessutom ska det bli billigare att begära rättslig prövning, vilket är en annan viktig kompetent i det som kallas för tillgång till rättskipning (”access to justice”).
EU-kommissionen var länge rädd att den skulle bli föremål för många stämningar om individer och miljöorganisationer får talerätt enligt Århuskonventionen. Men under tisdagen välkomnade den kompromissen.
– Det kommer att stärka det europeiska civilsamhället och den bredare allmänheten när de nu får granska miljöbeslut. Det är en viktig del av maktfördelningen i miljölagstiftningen, sa EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius.
Beslut som kan komma i fråga för överklagande gäller till exempel EU:s fiskekvoter eller tillstånd att sälja kemikalier som glyfosat på den inre marknaden.