Indiens premiärminister Narendra Modi planerar att öppna 40 nya kolgruvor i några av Indiens mest känsliga och artrika skogsområden. Ett av dessa är Hasdeo Arand i delstaten Chhattisgarh, där det finns uppskattningsvis fem miljarder ton kol under marken. Redan 2011 öppnades två jättelika öppna kolfält i områdets utkanter och orsakar sedan dess stor skada. De nya planerna skulle innebära att ytterligare 170 000 hektar av skogen skövlas.
Kolindustrin i Indien är statsägd. Men nu vill regeringen Modi auktionera ut skogsmarken för kommersiell kolexploatering och därmed skapa en privat, kolsektor. I dag importerar landet 247 miljoner ton kol om året. Med nya kolfält hoppas premiär-ministern slippa beroendet av utländskt kol, och tvärtom tjäna pengar på tillgångarna.
Bland budgivarna finns flera av Indiens rikaste industrimagnater, däribland mångmiljardären Gautam Adani, grundare av Adani-gruppen som driver Indiens största kolkraftverk. Enligt Indiens tidigare miljö-minister Jairan Ramesh ska Adani ha lobbat för att utvidga kolindustrin i Indien under flera år och dessutom erbjudit mikrolån till lokala grupper i området för att få deras stöd.
Tusentals kan tvingas bort
Minst sju av de områden som ska auktioneras ut har tidigare betraktats som ekologiska skyddsområden, tack vare sin rika biologiska mångfald och i egenskap av frizoner för flera hotade växt- och djurarter, som elefanter, tigrar och sengångare. Fler än 6 000 människor, varav majoriteten tillhör Indiens ursprungsbefolkning, kommer att tvingas på flykt om planerna blir verklighet.
Amra, en av nio byledare från ursprungsbefolkningen som nyligen skrev till premiärminister Modi och krävde ett stopp för auktionen i Hasdeo Arand, säger till The Guardian:
”Om regeringen gav mig möjligheten att ge upp mitt liv i utbyte mot att ingen mer gruvdrift tillåts i skogen, så skulle jag göra det på en sekund”.
Flera delstatsregeringar har också protesterat mot planerna.
”Kostsamma avvägningar”
Fossilmotståndare anser att landet kan fasa ut utländskt kol genom större investeringar i förnybar energi, till exempel solkraft. Men chefen för Indiens koldepartement, Maddirala Nagaraju, säger enligt The Guardian att efterfrågan på kol kommer att öka:
”Vi är det land med de fjärde största kolreserverna i världen och vi måste tillhandahålla energisäkerhet för över en miljard människor: kol är det enda sättet”, säger han till tidningen.
Maddirala Nagaraju medger också att planerna medför ”kostsamma avvägningar”.
”Men gruvdrift kommer att ge mycket utveckling, sysselsättning och pengar till dessa områden. Hur ska vi annars utveckla ursprungsbefolkningen i centrala Indien.”