Flera stora kolbolag, som exempelvis Peabody Energy, RWE och Shenhua var direkt involverade i arbetet med rapporten.
Nämner inte klimatförändringar
Rapporten slår fast att den är ”en fullständig och aktuell samling fakta, såväl som en utförlig och objektiv redogörelse av effekter”. Samtidigt nämner den inte klimatförändringar över huvud taget. ”Kol i sig är inte orsaken till Kinas problem med dålig luftkvalitet”, påstås det i rapporten.
I publikationen redovisas även de sociala och miljömässiga fördelarna som nya, renare koleldade kraftverk kan erbjuda.
Rapporten är dock ”djupt förvirrad och djupt vilseledande” enligt Richard Denniss, chefsekonom vid den oberoende australiensiska tankesmedjan Australia Institute.
– Rapporten ägnar nästan ingen uppmärksamhet åt de hälsorelaterade och sociala kostnaderna som förknippas med kolbrytning och kolförbränning. Kvaliteten och kvantiteten av analysen av de negativa effekterna som förknippas med kolbrytning och kolförbränning är i grunden otillräckliga, säger han.
Denniss menar att rapporten förväxlar människors nytta av elektrifiering och utökade ledningsnät med de ekonomiska fördelarna med att bygga en ny generation koleldade kraftverk.
– Fördelarna med att utöka ledningsnäten har inget att göra med källan till den elektricitet som flödar genom näten.
En talesperson för IEA säger att CIAB-rapporter inte är officiella IEA-publikationer.
– CIAB representerar åsikterna hos sina medlemmar. IEA:s åsikter om kol presenteras tydligt i vår Special Report on Energy and Climate som publicerades i juni 2015.
”Sprider oriktig information”
Tim Buckley vid institutet för energiekonomi och finansanalys (Institute for Energy Economics and Financial Analysis) har 25 års erfarenhet av finansmarknaden, däribland 17 år vid Citigroup.
– Rapporten är en litania av villfarelser och felaktiga antaganden, uppenbart skriven för att sprida oriktig information. CIAB är i själva verket en formaliserad lobbygrupp till IEA, men av någon anledning har den här rapporten fått lov att använda IEA:s logotyp för att den ska få en känsla av legitimitet. Det här måste väcka en del viktiga frågor inom IEA, säger han.
Fotnot: Den här artikeln har tidigare publicerats av The Guardian och är en del av deras satsning ”Keep it in the ground”.Den återpubliceras inom ramen för samarbetet Climate publishers network som Dagens ETC är en del av.