Fråga: Jag behöver hjälp med argument när jag diskuterar med vindkraftsmotståndare. Jag möter påståenden om att massvis med fåglar dör, att ljudet är mycket störande, att flygtrafik kan störas (privatplan förmodligen), att inte bara marken runt själva vindkraftsparken utan även den på relativt stort avstånd runt om blir förstörd, och så att det är så fult!
Det sista påståendet kan jag subjektivt bemöta då jag tycker det är så vackert att se vindkraftverk bilda en vacker skyline.
Men vad är rätt och vad är fel i övrigt?
/Randi Sandmon, Orsa
Svar: Hej Randi,
Det går inte att förneka att vindkraftverk ibland dödar fåglar, att man kan höra dem om man är nära nog – och att de syns.
Effekterna bör ställas i proportion till andra aktiviteter som orsakar liknande problem, men också till problemen med andra energikällor.
Det dör kanske några tiotal tusen fåglar per år när de krockar med vindkraftverk. Det bör sättas i relation till att flera miljoner fåglar årligen dödas av tåg och bilar.
Vissa stora rovfåglar anses så värdefulla att skyddsavstånd upprättas i samband med att det ges tillstånd för nya vindkraftverk. En del verk utrustas även med system som gör att de stängs av när örnar flyger mot dem.
En viktig skillnad mellan vindkraftens effekter och de som orsakas av fossila bränslen eller kärnkraft är att de problem som vindkraften kan medföra drabbar människorna i den generation som använder den producerade elen. Den globala upphettningen (orsakad av fossila bränslen) samt radioaktiva utsläpp och avfallsmängder kommer att orsaka skador på många kommande generationer, vilka inte heller har någon glädje av den energi som frigjordes.
Dagens vindkraftverk består framförallt av metall som kan återvinnas och användas i nya vindkraftverk. Till och med turbinbladen går det att återvinna material och energi ur. Siemens-Gamesa har just lanserat blad som är särskild lätta att lösa upp så att fibrerna kan användas igen.
De flesta problem gällande vindkraft är mindre per producerad kWh för nya, större och effektivare verk. Människor brukar också tycka att stora verk som snurrar långsammare är mer rogivande än stora som snurrar snabbt.
Mer information om det här finns på Naturvårdverket hemsida under ”Vindval”.